Bitcoin kvůli panice na trhu ztrácí skoro 30 procent

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: Shutterstock

Bitcoin
Bitcoin
3
Fotogalerie

Hodnota kybernetické měny bitcoin kvůli panice na kryptoměnovém trhu dál výrazně klesá. Už dopoledne bitcoin vzhledem k obavám z dopadů nového koronaviru odepsal 25 procent, a i když přechodně část ztrát smazal, později následoval ještě prudší pád až pod 6 tisíc dolarů. Nejznámější a nejrozšířenější kryptoměna by tak mohla vykázat nejprudší jednodenní propad za pět let.

Kolem 13:30 středoevropského času ztrácel bitcoin na lucemburské burze Bitstamp skoro 29 procent na 6100 dolarů (asi 142 tisíc korun). Zhruba 30 procent už bitcoin odepsal v posledních pěti dnech. Prudké ztráty vykazují i jiné kryptoměny, jako je ethereum či XRP.

Ztráty kybernetických měn jsou ještě výraznější než v případě ropy nebo akcií. Obchodníci se kvůli krizi kolem šíření koronaviru zbavují rizikových aktiv a za jedno z nich je považován i bitcoin.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa. Jeho hodnota nicméně prochází značnými výkyvy. V roce 2017 zaznamenal prudký růst a ke konci téhož roku jeho hodnota dosáhla rekordních více než 19 tisíc dolarů.