Bitcoin má dalšího pronásledovatele. Na pozici druhé největší kryptoměny se ocitl Ripple

Ripple

Ripple Zdroj: profimedia.cz

Kdo sleduje kryptoměny, jistě si všiml, že Ripple poslední dobou astronomicky rostl. Tak moc, až se mu tento týden podařilo překonat Ethereum v pozici druhé největší kryptoměny z hlediska tržní kapitalizace.

Podle CoinMarketCap cena Ripple mezi čtvrtkem a pátkem vyrostla o 42,7 procent, čímž se jeho tržní kapitalizace dostala na 73,6 miliard dolarů. Během pátku zase mírně spadla na 69,1 miliard dolarů, ale pořád Ethereum aktivně atakuje.

Je to poprvé od května letošního roku, kdy se nějaké kryptoměně podařilo Ethereum překonat. Tehdy se o to také postaral Ripple, ale i tehdy jeho cena rychle spadla.

Proč Ripple v posledních dnech tolik rostl, není jisté. Technologie této kryptoměny je dost odlišná od všech ostatních – je navržená pro rychlé a bezpečné finanční platby po celém světě, čehož začínají využívat některé instituce. Například japonské a jihokorejské banky nedávno funkčnost Ripple testovaly.

 

Zbytku velkých kryptoměn se v posledních dnech tolik nedařilo. Bitcoin se v době psaní článku dostal na 14,761 dolarů, Ethereum na 761 dolarů a Litecoin na 249 dolarů.

Růst Ripple byl nicméně letos naprosto šílený, i na poměry kryptoměn. Pokud jste si v lednu koupili jeden Ripple za 0,0065 dolarů, dnes byste ho prodali za 1,78 dolarů. To je nárůst o více než 20 tisíc procent.

Další zajímavé články ze světa vědy a techniky naleznete na webu zive.cz >>>