Bitcoin mimořádně posílil, dostal se na skoro rok netknutou hodnotu

Bitcoinová peněženka (ilustrační foto)

Bitcoinová peněženka (ilustrační foto) Zdroj: Michaela Szkanderová

Kryptoměny E15
2
Fotogalerie

Prudkého cenového pohybu se po etheru dočkala i dominantní kryptoměna. Kurz bitcoinu se v pondělí večer dostal na necelých 11 tisíc dolarů, tedy na nejvyšší úroveň za posledních 11 měsíců.

Hodnota digitální měny během 24 hodin vzrostla o více než osm procent. Kurz bitcoinu byl nejvýše kolem 20:00 SELČ, kdy přidával kolem deseti procent na 10 870 dolarů za virtuální minci. Znatelně sílila i druhá mince co do tržní kapitalizace – kurz etheru přidal necelá čtyři procenta, za poslední týden jde dokonce o třicet procent.

V případě bitcoinu jde o první podobně výrazný cenový pohyb za poslední dva měsíce, kdy kurz digitální měny vykazoval rekordně nízkou volatilitu.

Hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda dává aktuální vzepětí bitcoinu do souvislosti s rekordní cenou zlata i prudce rostoucího stříbra. „V očích řady investorů je takzvaným bezpečným přístavem právě i nejrozšířenější kryptoměna,“ míní Kovanda.

„Pokud se ale bitcoinu tentokrát nepodaří udržet nad hladinou deseti tisíc dolarů, bude to z pohledu digitální měny představovat problém. Pro to, aby se z dříve nedosažitelné cenové laťky nestala cenová podlaha, teď už chybí výmluva,“ uvedl na Twitteru analytik agentury Bloomberg Mike McGlone.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa. Jeho hodnota nicméně prochází značnými výkyvy.

V roce 2017 zaznamenal prudký růst a ke konci téhož roku jeho hodnota dosáhla rekordních více než 19 tisíc dolarů. O rok později ale jeho kurz zkolaboval na tři tisíce dolarů.

Na tuto cenovou úroveň se bitcoin podíval i letos v polovině v března po mimořádném výprodeji na finančních trzích v souvislosti s panikou z koronaviru.

Kryptoměna během jednoho dne odepsala polovinu své hodnoty. To je podle jejích kritiků důvodem, proč nelze bitcoin označovat za „digitální zlato“.

Zajímáte se o kryptoměny? Staňte se členy facebookové skupiny Kryptoměny E15 a na výrazné cenové pohyby dostanete upozornění >>>

Kryptoměny E15Kryptoměny E15|E15