Bitcoin od listopadového maxima už odepsal přes polovinu hodnoty. Ovlivňuje ho propad trhů

Kryptoměna bitcoin.

Kryptoměna bitcoin. Zdroj: Pexels

Kryptoměna bitcoin.
Kryptoměna bitcoin.
3
Fotogalerie

Cena bitcoinu klesla při obchodování v Asii pod 30 tisíc dolarů. Nejznámější kryptoměna je tak nejníže od loňského července, od listopadového maxima už odepsala kolem 55 procent. Propad akciových trhů se totiž negativně projevuje i na kryptoměnách, které se teď obchodují v souladu s rizikovými aktivy, jako jsou například akcie technologických společností. Uvedla to agentura Reuters.

Bitcoin krátce po 08:00 podle údajů na specializovaném webu CoinDesk vykazoval za posledních 24 hodin pokles o 3,8 procenta na 32 133 dolarů (zhruba 761 tisíc korun). Nejníže během tohoto časového úseku klesl na hodnotu 29 763 dolarů.

Video placeholde
Pět důvodů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

„Jsme svědky pomalého propadu, zčásti ho způsobuje to, že (bitcoin) prodávají ti, co ho drželi dlouho,“ řekl analytik Josh Lim ze společnosti Genesis Global Trading. Zpřísňování měnové politiky kvůli inflaci omezuje likviditu na trhu a investoři se odvracejí od spekulativních aktiv, uvádí agentura Bloomberg.

Podle investora Michaela Novogratze se na obchodování s kryptoměnami odráží oslabování indexu technologického trhu Nasdaq. „Instinkt mi říká, že budou další ztráty, přinejmenším v nejbližších čtvrtletích. Než lidé získají pocit, že jsme v rovnováze, bude trh neklidný, kolísavý a nesnadný,“ dodal.