Bitcoin překonal hranici 72 tisíc dolarů, růstu pomáhají ETF i snižování sazeb

Zdroj: grafika e15

Cena bitcoinu se zvyšuje, překonala 72 tisíc dolarů (téměř 1,7 milionu korun). Blíží se přitom půlení bitcoinu, takzvaný halving, které nastane v druhé polovině dubna. Počet denně vygenerovaných virtuálních mincí se sníží na polovinu a klesne i odměna pro těžaře bitcoinu. V minulosti se cena bitcoinu po halvingu zvyšovala.

Kolem 15:20 SELČ si bitcoin podle specializovaného serveru CoinDesk za uplynulých 24 hodin připisoval 3,8 procenta a pohyboval se kolem 72 050 dolarů. V průběhu seance kryptoměna vystoupala až na 72 694,98 dolaru.

V polovině března se bitcoin vyšplhal až na nové rekordní maximum v blízkosti 73 800 dolarů. Následně však výrazně oslabil a sestoupil až na zhruba 60.800 dolarů.

Od počátku roku si největší a nejznámější kryptoměna připsala přes 70 procent. K růstu podle analytiků mimo jiné přispívá zájem o nově schválené bitcoinové fondy obchodované na burze (ETF). Svou roli ale hrají i vyhlídky, že centrální banky velkých zemí začnou brzy snižovat úrokové sazby. V březnu nečekaně snížila svou základní úrokovou sazbu švýcarská centrální banka.

Počet digitálních bitcoinových mincí byl předem omezen na 21 milionů. Do oběhu se dostávají postupně a každé čtyři roky - při halvingu - se snižuje na polovinu počet denně vygenerovaných virtuálních mincí. Půlení bitcoinu většinou vyvolá jeho prudké posílení. Dosud bylo vygenerováno přes 19 milionů bitcoinů.