Bitcoin prudce ztrácí. Cena kryptoměny klesla o více než sto tisíc korun, ether je na tom ještě hůř

Bitcoin v posledních týdnech bořil cenové rekordy.

Bitcoin v posledních týdnech bořil cenové rekordy. Zdroj: reuters

Cena kryptoměny bitcoin se v pondělí ráno výrazně propadla. Oslabila o 16 procent za 24 hodin a klesla na 34 350 dolarů (přes 738 tisíc korun). Včera se tak kurz digitální měny pohyboval o pět tisíc dolarů (107 300 korun) výše. Zbytek kryptoměnového trhu padá ještě výraznějším tempem.

Druhá nejrozšířenější digitální měna ether ztrácí téměř 20 procent a její kurz klesl těsně nad tisíc dolarů. Propad litecoinu dosahuje 23 procent.

Příčinou je kromě "přehřátosti" celého trhu v posledních dnech i posilování dolaru vlivem výnosů z amerických vládních dluhopisů. Obecně platí. že slábnoucí americká měna nahrává zhodnocení bitcoinu a spol.

"Ještě se musí stanovit, zda se jedná o začátek korekce. Vidíme ale, že parabolická křivka se narušila, takže by mohlo jít o korekci," konstatoval Vijay Ayyar ze singapurské kryptoměnové burzy Luno.

Loni se cena bitcoinu zhruba zčtyřnásobila, v pátek se tato kryptoměna přiblížila hranici 42 tisíc dolarů. Bitcoin v poslední době těží hlavně z poptávky ze strany větších investorů. Významně mu pomáhá i politika centrálních bank a tisk dalších peněz pro boj s koronavirovou krizí, což vyvolává obavy ze zrychlení tempa růstu inflace.

Bitcoin zažil prudký růst už v roce 2017, kdy se jeho cena vyšplhala na téměř 20 tisíc dolarů. V následujícím roce však bitcoin zažil strmý pád a jeho cena se ocitla až v blízkosti 3000 dolarů.

Skeptici podle serveru CNBC tvrdí, že situace se nyní opakuje, a označují bitcoin za spekulativní investici, která nemá žádnou vnitřní hodnotu. Zastánci bitcoinu však upozorňují, že nynější vývoj se liší tím, že měnu začali nakupovat rovněž institucionální investoři.

Aktuální kurz bitcoinu: