Krypto-graf týdne: Větší než Facebook. Bitcoin už nasál více peněz než hlavní sociální síť světa

Bitcoin své několikaleté cenové maximum zdvojnásobil během necelého měsíce.

Bitcoin své několikaleté cenové maximum zdvojnásobil během necelého měsíce. Zdroj: profimedia/E15

Cena nejrozšířenější kryptoměny přepisuje zavedené pořádky. Co do tržní hodnoty bitcoin během pátečního odpoledne překonal valuaci největší sociální sítě světa. Vyplynulo to z dat agregátoru CoinMarketCap.

V pátek kryptoměna opět překonala své cenové rekordy, když se kurz jednoho bitcoinu dostal až na 42 tisíc dolarů. Souhrnná cena všech těchto digitálních mincí v oběhu tím překonala 760 miliard dolarů, což o asi osm miliard dolarů převýšilo i součet hodnoty akcií Facebooku. Ten patří do první desítky největších firem na světě.

Spoluzakladatel kryptoburzy Gemini Cameron Winklevoss k tomu na Twitteru napsal, že jde o logický vývoj. „Dává smysl, aby byla peněžní síť větší než ta sociální,“ napsal. Podle zastánců bitcoinu má hrát výrazně ve prospěch této kryptoměny takzvaný síťový efekt, kdy čím déle digitální měna existuje a čím více lidí ji vlastní, tím lépe funguje a roste její hodnota. Vývoj tržní hodnoty bitcoinových mincí.Vývoj tržní hodnoty bitcoinových mincí.|CoinMarketCap

Za trhem se zlatem, za jehož digitální obdobu kryptospekulanti bitcoin označují, ale nejrozšířenější virtuální měna stále o jeden řád zaostává. A to i přes to, že se loni cena bitcoinu zhruba zčtyřnásobila a za uplynulých sedm dní si připsala zhruba 40 procent.

Bitcoin v poslední době těží hlavně z poptávky ze strany větších investorů. Významně mu pomáhá i politika centrálních bank a tisk dalších peněz na boj s koronavirovou krizí, což vyvolává obavy ze zrychlení tempa růstu inflace.

Zájem o bitcoiny mezi největšími hráči dokazuje i počet elektronických adres, na kterých je více než tisíc bitcoinů. Ten se ke čtvrtku zvýšil na rekordních 2334.

Na konci prosince počet těchto adres mírně klesl, opětovný růst podle expertů tedy znamená, že velcí držitelé bitcoinů počítají s dalším cenovým růstem. Jejich poptávka tak přispívá i k rychlému růstu cen z poslední doby.

>>> Maximalizujte síťové efekty a připojte se do facebookové skupiny Kryptoměny E15. Upozornění na prudké cenové pohyby bitcoinu a spol. vás nemine

Uvedených 2334 adres, z nichž každá drží více než tisíc bitcoinů, představuje oproti konci roku 2017 nárůst o více než 30 procent, vyplývá z dat webu Glassnode. Konec roku 2017 znamenal předchozí vrchol po rychlém cenovém růstu bitcoinu a dalších kryptoměn.

Tehdy se jeho cena vyšplhala na téměř 20 tisíc dolarů. V následujícím roce však bitcoin zažil strmý pád a jeho cena se ocitla až v blízkosti 3000 dolarů.

Skeptici podle serveru CNBC tvrdí, že situace se nyní opakuje, a označují bitcoin za spekulativní investici, která nemá žádnou vnitřní hodnotu. Zastánci bitcoinu však upozorňují, že nynější vývoj se liší tím, že měnu začali nakupovat rovněž institucionální investoři.