Bitcoin rekordně ustoupil konkurenci, jeho převaha na trhu je minulostí

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Tak slabé slovo bitcoin na globálním trhu ještě neměl. Dominance bitcoinu na trhu kryptoměn v prvních dnech letošního roku propadla na historické dno. Nejpopulárnější virtuální měna současnosti se koncem minulého týdne podílela na celkové hodnotě všech virtuálních měn pouhými 35 procenty, ještě před rokem byla nadvláda bitcoinu ve světě virtuálních plateb téměř absolutní.

Trh s elektronickými platidly byl tehdy tvořen z 85 procent právě bitcoinem. Odborníci soudí, že bitcoin svou pomíjející dominanci znovu obnoví.

„Domnívám se, že hodnota bitcoinu bude ještě po nějaký čas dominovat vůči ostatním kryptoměnám. Důvodem je zejména rozšíření této měny, pomáhá tomu i vnímání bitcoinu jako reprezentanta kryptoměn obecně a také puncu prvenství ve vzniku kryptoměn,“ soudí odborník poradenské společnosti Deloitte na virtuální měny Jan Seidl.

O světovou dvojku se přetahují měny ethereum a ripple, které zároveň patří k těm s nejrychlejším růstem cen. Ripple například v loňském roce posílil o 36 tisíc procent, bitcoin oproti tomu „jen“ o 1 300.

Takřka čtvrtinu trhu s kryptoměnami pak dokázaly začátkem letošního roku ovládnout prozatím nepříliš známé měny mimo desítku těch největších. Těch je v současnosti kolem čtrnácti set a každým měsícem přibývají desítky dalších, a to především takzvaným ICO, tedy primární nabídkou mincí. Odborníci jsou ale vůči nim skeptičtí. 

„Nastává bublina pro projekty, které se tváří jako kryptoměny, ale ve skutečnosti jsou to centralizované anebo takzvaně předtěžené „divnocoiny.“ Až bublina praskne, hodně lidí přijde o peníze, projekty krachnou a bitcoin zase získá na důvěře, protože se opět potvrdí, že jeho síla je v decentralizaci a nezávislosti,“ domnívá se odborník na kryptoměny Paralelní polis Pavel Ševčík.