Kolik vydělávají kolegové? Firmy v Německu to nově musí zaměstnancům prozradit

výroba traktorů Zetor

výroba traktorů Zetor Zdroj: Zetor

Výroba traktorů Zetor
Linka Bezpečí
Lidské oko je finální kontrola i na špičkové výrobní lince
Plzeňský Prazdroj spustil novou linku za 340 mililonů korun
6
Fotogalerie

Podle nového zákona, který vešel v platnost v sousedním Německu, mají firmy zaměstnávající nad dvě stovky osob povinnost předložit pracovníkům porovnání jejich platů vůči těm, které berou kolegové opačného pohlaví na obdobných pozicích. Němci si od legislativní úpravy platné od soboty slibují snížení rozdílů v ohodnocování mužů a žen. V tomto ohledu patří Němci i Češi k vůbec nejhorším v Evropě.

Nařízení o právu zaměstnanců na tyto informace vchází v platnost v době, kdy jsou rozdíly mezi platy mužů a žen pod takovým drobnohledem a kritikou, jako nikdy předtím, napsaly Financial Times. Zákon se vztahuje jak na soukromý, tak na veřejný sektor.

Zaměstnanci sice nebudou moci požádat o porovnání svého platu vůči jednomu konkrétnímu kolegovi, zjistí ale, jak si vedou v porovnání se skupinou alespoň šesti pracovníků opačného pohlaví, kteří pracují na podobné pozici.

Mluvčí příslušného německého ministerstva uvedl, že nové ustanovení má pomoci v odstraňování tabu, které lidem znemožňuje otevřeně hovořit o penězích. 

Právě v Německu je míra této genderové nevyváženosti jedna z vůbec nejhorších v Evropě. Němkám se dostává na výplatních páskách v průměru o dvaadvacet procent nižších honorářů než mužům. Horší situace je už jen v Česku a Estonsku. Průměrný rozdíl v platech napříč osmadvacítkou činí šestnáct procent.