Bitcoin se zvedá, šplhá k hranici 4000 dolarů. Jiné kryptoměny rostou mnohem rychleji

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Trh s virtuálními měnami prochází oživením, během 24 hodin jeho hodnota vzrostla o zhruba desetinu na celkových 125 miliard dolarů. Kurz nejrozšířenější kryptoměny bitcoin se po pádu z minulého týdne až k hodnotě 3130 dolarů během středečního odpoledne pohyboval kolem 3850 dolarů za jednu virtuální minci.

Za poslední tři dny tak bitcoin přidal ke své hodnotě zhruba 22 procent. Jiné virtuální mince však podobně výrazný přírůstek zaznamenaly za pouhých 24 hodin. Klon bitcoinu s přídomkem cash vzrostl během uvedené doby o necelou třetinu. Šampionem mezi aktuálně rostoucími virtuálními měnami je však projekt Waves, jehož „mince“ stouply o 43 procent.

Cenový pohyb nahoru tak následuje po výprodeji z minulého týdne, který poslal cenu bitcoinu a celkovou hodnotu kryptoměn poblíž dosavadním letošním minimům.

„Výprodej trhu dosáhl pohledem většiny ukazatelů extrémních hodnot, byl skoro nejintenzivnější v historii fungování bitcoinu,“ uvedl analytik agentury Bloomberg Mike McGlone. I přes aktuální vývoj se ale domnívá, že pád na cenové dno kryptoměny teprve čeká a nastat prý má v příštím roce.

Bitcoin začal svůj momentální odraz přesně rok poté, kdy jeho kurz dosáhl rekordních téměř 20 tisíc dolarů za jednu virtuální minci. Zatímco jeho meziroční ztráty mírně přesahují 80 procent, hodnota konkurenčních kryptoměn mnohdy spadla ještě o deset procentních bodů níže. To je případ litecoinu, etheru či právě v úvodu zmiňovaného bitcoin cash.