Bitcoin si připsal nový rekord, nad deseti tisíci dolary za minci se drží už téměř 70 dní

Bitcoin, ilustrační foto

Bitcoin, ilustrační foto Zdroj: profimedia

Nejdéle v historii se nejpopulárnější kryptoměně světa - bitcoinu - daří držet nad psychologickou hranicí deseti tisíc dolarů za jednu digitální minci. Nový rekord padl v noci na úterý, když bitcoin vstoupil do 63. dne obchodování nad touto hladinou. 

Ve čtvrtek v 9 hodin ráno, 66. den této rally, stál jeden bitcoin 10 871 dolarů, v přepočtu 250 tisíc korun. Poslední nejdelší okno, kdy se bitcoin pohyboval nad deseti tisíci dolary, bylo na podzim 2017. Tehdy se s rychlým růstem ceny až k hranici dvojnásobku, dvaceti tisíc dolarů, pojil obecně velký zájem o dříve rozhodně ne mainstreamový fenomén. Nad hranicí deseti tisíc dolarů zůstal bitcoin tehdy 62 dní, velké výkyvy ceny nahoru i dolů znamenaly velké ztráty ale i zisky řady spekulantů. 

Podle expertů nynější relativně vysokou cenu bitcoinu drží dopady poklesu těžby kryptoměn, který způsobil květnový takzvaný halving, tedy redukce počtu mincí, který je od vzniku bitcoinu limitován a předem nastaven. Ceně bitcoinu pak nyní pomáhá i nejistota na tradičních finančních trzích v souvislosti s průběhem pandemie koronaviru. 

Vývoj ceny bitcoinuVývoj ceny bitcoinu|E15.cz

“Roste hash rate, tedy zabezpečení bitcoinu, roste počet aktivních uživatelů kryptoměn, roste tržní kapitalizace, a proto je těžší bitcoinem pohnout. Zkrátka roste počet lidí, kteří bitcoinu věří,” soudí o důvodech současné nižší volatility bitcoinu popularizátor kryptoměn a youtuber Kicom.