Moneta blokuje klientům přístup na největší světovou burzu kryptoměn

Midjourney banka a kryptoměny

Midjourney banka a kryptoměny Zdroj: Midjourney

Investice do bitcoinu a spol. jsou pro majitele účtů v českých bankách opět o něco složitější. Jako poslední přišla s restrikcemi transakcí spojených s virtuálními měnami Moneta Money Bank.

S platností od 21. října začala Moneta omezovat veškeré platby směřující na globální kryptoměnovou burzu Binance. Ta je podle denně zobchodovaných objemů největší na světě.

„Naší prioritou vždy byla především ochrana našich klientů. Vzhledem k tomu, že v uplynulých týdnech došlo při platebních transakcích do směnárny Binance k růstu útoků internetových podvodníků na naše klienty, rozhodli jsme se po zvážení všech pro a proti blokovat všechny platby směřující do této společnosti,“ uvedla banka na svém blogu s tím, že jiných směnáren se opatření netýká.

„Podvody a podvodná jednání, která Moneta Money Bank popisuje ve svém prohlášení, provedli pachatelé, kteří se vydávali za zaměstnance společnosti Binance a zneužili její jméno. Na odstranění omezení se společností Moneta aktivně pracujeme,“ uvedl za kryptoburzu Jan Hostinský z agentury Punchline. 

Zajímáte se o investice do kryptoměn? Připomeňte si, jaká jsou jejich další rizika:

Video placeholde

Pět způsobů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

Snaha o podvodné chování je ve světě kryptoměn poměrně častá, opakují se například pokusy o takzvaný phishing, tedy například zasílání falešných e-mailů vyžadujících zadání přístupových údajů k účtu na kryptoburze. Po jejich získání pak útočník konto „vyluxuje“. Na tyto praktiky upozorňují i další velké směnárny digitálních měn jako Coinbase či Kraken.

Samotná Binance klienty na podobné praktiky upozorňuje a radí vždy pečlivě zkontrolovat, z jaké domény investorům e-maily chodí, případně přes jakou URL se na burzu přihlašují. Radí také za žádných okolností nikomu neprozrazovat svá hesla.

Několik zásad kyberbezpečnosti

Binance současně apeluje na uživatele, aby dodržovali následující bezpečnostní principy. Ty jsou v zásadě platné i pro klienty ostatních velkých burz.

• Nikomu nesdělujte své heslo

• Binance vás nikdy nekontaktuje telefonicky, protože neposkytuje telefonickou podporu

• Binance neposkytuje zákaznickou podporu přes Whatsapp, Messenger, Telegram, nebo SMS

• Neposílejte peníze nikomu, kdo tvrdí, že je zaměstnancem platformy Binance

• Aktivujte dvoufaktorové ověření (pomocí SMS nebo aplikace Google Authenticator)

Na možnou námitku, že tím Moneta klientům znemožňuje svobodné nakládání s penězi, firma reaguje argumentem o regulaci. „Jsme přísně regulovanou společností, na kterou se vztahují legislativní povinnosti vyplývající z naší bankovní licence. Ze zákona máme povinnost zasáhnout v případech, kdy by naše služby mohly být zneužity k ilegální činnosti,“ uvádí banka.

Bitcoin mohou mít problém koupit i klienti Air Bank

Moneta není jediným finančním domem v Česku, který komplikuje zákazníkům investice do digitálních měn. Loni vzbudila velkou nevoli mezi kryptoměnovou komunitou Air Bank.

Důvodem bylo zavedení automatického zamítání převodů financí směřujících na kryptoburzy. Air Bank podle své mluvčí Jany Pokorné musela v případě posílání prostředků na burzy typu americké Coinbase zareagovat na kroky své korespondentské banky Raiffeisen Bank International.

„Ta přijala rozhodnutí jakékoliv platby související s kryptoměnami z důvodu bezpečnosti nadále neprovádět, nejsme schopni toto jakkoli sami ovlivnit. Mrzí nás to, ale pokud bychom peníze přesto odeslali, i když víme, že nedojdou na cílový účet, tak by klient mohl i několik dnů čekat, než se mu peníze navrátí zpět. Proto klienty, jejichž plateb se to týká, na tuto novou skutečnost upozorňujeme přímo při zadání platebních údajů, aby mohli platbu vyřešit případně jiným způsobem a peníze neodesílali přes nás zbytečně,“ vysvětlila již dříve Pokorná.

Kryptoměny a přístup českých bank

Za problémové mohou transakce spjaté s virtuálními měnami považovat i další v Česku působící banky. Následuje přehled postojů jednotlivých bank ke kryptoměnám, jak jej firmy deklarovaly v dřívějším článku E15.cz:

  • Raiffeisenbank. Mluvčí společnosti již v minulosti potvrdila, že skupina považuje obchodování s bitcoinem a spol. za rizikové z hlediska opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu.
  • Česká spořitelna nepřistoupila k blokování nákupů kryptoměn či zatížení těchto transakcí zvláštními poplatky. „Neumožňujeme ale zakládání účtů subjektům, které se věnují obchodování s digitálními měnami, jako jsou například kryptoměnové směnárny,“ upřesnil tehdy mluvčí ČS Filip Hrubý.
  • Komerční banka uplatňuje na převody na kryptoburzy standardní kontroly.
  • ČSOB transakce neomezuje, nejedná-li se o podezřelou platbu podle zákona proti praní špinavých peněz.
  • Fio banka oficiálně žádné automatické restrikce vůči kryptoměnovým transakcím nezavedla a mezi tuzemskými kryptospekulanty se těší poměrně vysoké důvěře.