Dominance bitcoinu klesá. Sílí kryptoměny nové éry, analytik jim ale věští krach

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: reuters

Význam bitcoinu ve světě kryptoměn v závěru prázdnin výrazně oslabil. Zatímco ještě na sklonku loňského léta představovala nejznámější mince světa sedmdesát procent všech investic do světa kryptoměn, na konci letošního srpna se bitcoin na celkové hodnotě všech světových virtuálních měn podílel jen 58 procenty.

Největší sešup dominance bitcoinu nastal během posledních tří měsíců, kdy váha měny na globálním trhu kryptomincí propadla o bezmála 15 procent. Příčinou není agónie bitcoinu, nýbrž nástup éry nové generace kryptoměn, stejně jako ochota investorů více riskovat.

“Svět kryptoměn prochází další bublinou spojenou s projekty takzvaných decentralizovaných financí (DeFi). Podobně jako tomu bylo dříve u bubliny s prvotními úpisy kryptoměn, tak i dnes vzniká velké množství těchto nových kryptoměn,” uvádí portfolio manažer Consequ Jiří Procházka.

Ty podle něho během krátké doby rostou na hodnotě podstatně rychleji než bitcoin. “Konec této bubliny, stejně jako té předešlé, bude završen 99procentním propadem ceny těchto měn a setrváním dvou a tří, které budou skutečně mít nějaké, byť minimální, využití,” dodává Procházka.

Mezi novodobé sázky kryptoměnových invetorů tak patří například Chainlink, jehož mince jen od května vystoupaly na pětinásobek své ceny. Chainlink tak zároveň drží s pěti miliardami dolarů primát v tržní hodnotě decentralizovaných financí. Decentralizované finance mají představovat nadstavbu kryptoměn a kromě klasických plateb přinést i komplexnější finanční služby jako půjčky, obchodování nebo dokonce hypotéky. To všechno bez prostředníka a bez registrací nebo ověřování totožnosti. 

“Lidé si začínají uvědomovat, že možnost přesouvat aplikace na blockchain má hodnotu a jelikož to bitcoin rozumně neumožňuje, přesouvá se čím dál tím větší část kapitálu mimo bitcoin. Důsledkem těchto procesů je klesající dominance Bitcoinu ve světě kryptoměn,” dodává ekonom BH Securities Stěpán Křeček. 

Historického minima dosáhla váha bitcoinu na trhu kryptoměn prozatím v lednu roku 2018, kdy jeho podíl na hodnotě celého trhu propadl na pouhou třetinu. Významu bitcoinu podle odborníků ubírá i rostoucí rizikový apetit investorů symbolizovaný strmým růstem akciových indexů. “Pokud převládá nedůvěra, uchylují se investoři spíš k bitcoinu. Vidí jej jako relativně méně rizikový, likvidní, díky obchodování derivátů na burze i předvídatelnější,” soudí Jan Lamser z fintechové společnosti Red Eggs.

Pokud jako v nedávné minulosti převládly sázky na riziko, investoři začínají pátrat na nových adresách. “Když roste obecně zájem o kryptoměny, investoři jsou optimističtější, otevřenější a hledají spíš příležitosti k růstu. Tím pádem relativně roste zájem o ostatní kryptoměny,” dodává Lamser. 

Dominance bitcoinu ve světě kryptoměn má nicméně své alternativní způsoby výpočtu. Podle indexů, které měří dominanci bitcoinu vůči úžeji definovanému koši kryptoměn, dosahuje dominance až osmdesát procent. “V takovém koši nejsou například obsaženy kryptoměny emitované prostřednictvím ICO, tedy takzvaných primárních nabídek mincí,” říká ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Velký podíl kryptoměn se navíc obchoduje mimo burzy.

“Typicky mění majitele skrze OTC trh a decentralizované burzy. Některé jsou navíc anonymní, tudíž žádné informace z nich nelze vyčíst, ani ohledně objemu,” říká Pavol Lupták, jeden ze zakladatelů Paralelní Polis s tím, že bitcoin má v prodejně stabilní, zhruba devadesátiprocentní podíl.