Půjčování digitálních mincí slibuje tučné úroky. Tomu ovšem odpovídá riziko

Kryptoměna Ethereum (ilustrační foto)

Kryptoměna Ethereum (ilustrační foto) Zdroj: profimedia

Koronakrize zvýšila zájem o kryptoaktiva, a to nejen díky tomu, že část spekulantů považuje bitcoin za digitální zlato odolné vůči tržním turbulencím. Rozpůjčováním digitálních mincí či jejich termínovaným uložením si totiž lze přijít na násobně vyšší úroky, než které nabízí tradiční finančnictví. Odpovídá tomu i riziko.

 

 

Objem prostředků, který spekulanti vyčlenili pro potřeby nové odnože kryptofinančnictví, činí téměř čtyři miliardy dolarů, uvedl portál DeFi Pulse. Dokazuje to, že technologie kryptoměn už nabízí mnohem víc než placení čistě virtuálními penězi. Jedenáct let od vzniku bitcoinu se tak začíná etablovat nový svět finančních služeb a derivátů, kde k získání nebo poskytnutí úvěru není třeba uvádět ani vlastní jméno.

Konec července představuje milník, neboť celková hodnota transakcí 2,5 miliardy dolarů, jež denně vypořádává blockchain druhé nejrozšířenější virtuální měny ether, poprvé překonal hodnotu, kterou za srovnatelné období zpracovala „účetní kniha“ bitcoinu – byly to dvě miliardy dolarů.

Bez Etherea by se současný trend decentralizovaných financí stěží obešel. Svým fungováním připomíná Ethereum superpočítač, přes který lze uskutečňovat i jiné finanční operace, než je „pouhá“ platba. Stále častěji se to týká vypořádání půjček mezi spekulanty. Výše úroků, na které si tak lze přijít, dosahuje až deset procent za rok, uvádí server DeFiRate.com.

Je to ovšem zároveň riziková přirážka, neboť takzvané decentralizované finance (DeFi) představují neregulovanou a z uživatelského pohledu často mnohem složitější sféru, než je nákup bitcoinu či platba touto měnou. Sektor decentralizovaných financí už ostatně zažil několik případů, kdy si hackeři dokázali využitím chyb v protokolech nekale vydělat stovky tisíc dolarů.

Navíc se výše slibovaných výnosů průběžně mění podle situace na trhu. „Varovnou a neudržitelnou tendencí v rámci DeFi je, že jakmile zkolabují výnosy v rámci jednoho úvěrového protokolu, pro vývojáře je výhodné vytvořit úplně nový a neotestovaný protokol s výhodnějšími podmínkami,“ popisuje na Twitteru analytik newyorské společnosti TheBlock Larry Cermak. 

Slovník kryptopojmů

Blockchain – veřejná účetní kniha, do které se zapisují údaje o pohybech virtuální měny. Je rozprostřena mezi velké množství navzájem nezávislých počítačů, které zároveň ověřují správnost údajů v ní obsažených. Není proto potřeba centrální autority, která by za data v blockchainu zodpovídala.

Token – virtuální měna, která vznikla primárně jen pro potřeby jednoho konkrétního projektu. Funguje jako herní žeton.

DeFi – zkratka označující decentralizované finance, tedy finanční služby, které využívají blockchain a tokeny. Díky své technologické podstatě nepotřebují klasickou centrální kontrolu v podobě banky či úřadu.

Chytrýkontrakt – virtuální smlouva vepsaná do blockchainu, která se automaticky aktivuje po dosažení podmínek plnění. Příkladem je připsání úroků.

Stablecoin – virtuální měna pevně svázaná s kurzem dolaru či jiné standardní měny. Jak název napovídá, hlavní výhodou je stabilita hodnoty těchto digitálních mincí.

ICO – zkratka Initial Coin Offering popisuje pozapomenutý trend, kdy start-upy a jiné projekty nabízely veřejnosti ke koupi vlastní tokeny. Byl to další způsob, jak si podnikatelé mohli opatřit kapitál.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!