Fond Rockaway Blockchain trefil jackpot, výnosy z kryptohitu léta jdou do miliard

Zakladatel Rockaway Blockchain Fund Viktor Fischer.

Zakladatel Rockaway Blockchain Fund Viktor Fischer. Zdroj: RBF

Ve světě virtuálních měn a technologie blockchainu v současnosti sotva existuje projekt, jehož hodnota by rostla rychleji. Startup Solana přináší nejvyšší zhodnocení raným investorům, mezi něž patří i tuzemský fond Rockaway Blockchain. Výnosy může počítat ve stonásobcích vložených prostředků, vyplývá z propočtů deníku E15, jejichž správnost potvrdil i šéf fondu Viktor Fischer.

Platforma Solana patří do portfolia Rockaway Blockchain od roku 2018. Přesnou výši investice nechtěla firma sdělit ani poté, kdy se už loni mohla chlubit velmi dobrým zhodnocením. U jiných nových projektů RBF v průměru investoval kolem milionu dolarů (21,5 milionu korun). Pokud by do Solany firma vložila při vstupní investici byť „jen“ pět milionů korun, hodnota tohoto podílu by aktuálně podle propočtů deníku E15 dosahovala 2,5 miliardy korun. Fischer potvrdil, že hodnota investice RBF do Solany dosahuje řádu jednotek miliard korun.

Solaně, respektive digitálním mincím SOL, které na ní fungují, se během srpna podařilo dostat mezi desítku největších kryptoměn. Celková hodnota všech SOL v oběhu dosahuje v přepočtu podle údajů Yahoo Finance téměř 700 miliard korun.

Solana funguje jako operační systém, na kterém se dají vytvářet finanční aplikace například pro správu a zprostředkování mikroplateb. Mezi její hlavní výhody podle šéfa fondu Rockaway Blockchain Viktora Fischera patří oproti podobně zaměřené blockchainové platformě Ethereum řádově vyšší datová rychlost. Solana dokáže zpracovat více než padesát tisíc transakcí za sekundu v porovnání s dvaceti transakcemi na Ethereu.

„Používám přirovnání, že Solana je skvělá, pokud chcete vybudovat detektor prvního jaderného úderu. V takové situaci potřebujete zaznamenat už okamžik startu raket s jadernými hlavicemi. Zatímco Solana je skvělá pro situace před takovým útokem, pro bitcoin nastává jeho chvíle až po případném ničivém atomovém dopadu, kdy je potřeba znovuvybudovat lidskou společnost,“ popsal další rozdíly mezi kryptoměnami tvůrce Solany Anatolij Jakovenko pro Bloomberg.

Se současným úspěchem Solany nicméně souvisí otázka, zda nenadešel čas zbavit se mimořádně povedené investice a pokusit se exitovat na cenovém vrcholu.

„Neprodáváme. Nesnažíme sa časovat trh. Velmi málo investorů to historicky dokázalo konzistentně, snad jen Ray Dalio (a potom přišel březen 2020 a také jeho konzistence skončila). Jsme investoři s dlouhodobým investičním horizontem, v průměru držíme ve firmách naši pozici pět let,“ uvedl Fischer. Cílovou cenu SOL stanovil na 350 dolarů, byť varuje, že nejde o investiční doporučení. 

Vývoj kurzu SOL:

Držitelé jiných virtuálních měn než bitcoin musejí obecně počítat s ještě vyššími výkyvy ceny než u dominantní kryptoměny.

V tomto směru je vypovídající skutečnost, že v první desítce pořadí nejhodnotnějších digitálních mincí se za posledních osm let prostřídalo celkem 40 kryptoměn. Z řady z nich se stal po několika letech mrtvý projekt.

K nárůstu ceny SOL momentálně přispívá i mánie kolem takzvaných nezaměnitelných tokenů (NFT). Ty představují obdobu digitálních certifikátů o vlastnictví sběratelského předmětu, v tomto případě virtuálního „uměleckého díla“. Na platformě Solana se uchytila série obrázků nazvaná Znudění lidoopi, mezi jejichž kupce patří třeba i Paris Hiltonová.

Nakládání s NFT ale podle některých uživatelů provázejí technické potíže. „Proboha, tohle je katastrofa. Možná Solana pro tohle není tou nejlepší platformou,“ uvedl na Twitteru analytik společnosti The Block Vavřinec Čermák.

Solaně ale může nahrávat, že má také značně serióznější využití než přeprodej obrázků lidoopů. Koncem srpna oznámil poskytovatel finančních dat Pyth Network, že využije blockchain Solana jako své technologické zázemí.

Video placeholde
Pět způsobů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

Přehled nových investic Rockaway Blockchain během posledních měsíců (zaměření blockchainového projektu):

  • Figure (DeFi)
  • Forte (e-sport)
  • Rarible.com (NFT)
  • Compound (DeFi)
  • Community Gaming (e-sport)
  • BCT (chytrá města)
  • Sushi Swap (DeFi)
  • Inflection (venture kapitálové investice)
  • 1Confirmation (venture kapitálové investice)
  • ParaFi (DeFi)
  • Ethereal (venture kapitálové investice)
  • Ackee Blockchain (kyberbezpečnost)