Solana jako kryptoměna léta. Podívejte se, co stojí za jejím úspěchem

Solana

Solana Zdroj: Solana

Solana na konci srpna pokořila hranici sta dolarů, čímž se jí letos podařilo dostat se mezi desítku největších kryptoměn. A investoři se těší z růstu. V čem se skrývá její výjimečnost? Které firmy do ní dosud investovaly? Jaký je rozdíl mezi Solanou a konkurenčním Ethereem? A jaká je její výhledová prognóza?

Kryptoměnu Solana založil v roce 2017 americký startup Solana Lab. Zakladatelé včetně generálního ředitele Anatolije Jakovenka si kladli za cíl vybudovat rychlou a energeticky efektivní blockchainovou síť. Blockchain je druh decentralizované databáze, která uchovává neustále se rozšiřující řetězec záznamů.

Solana má svůj token SOL, což je digitální měna, kterou investoři mohou nakupovat a prodávat. Namísto akcií, což je tradiční způsob získávání kapitálu, startup Solana Lab prodává digitální tokeny. Peníze mají jít na rozvoj aplikací a platforem v oblasti rychle se rozvíjejících decentralizovaných financí. 

Solana funguje jako operační systém, který může provozovat řadu finančních aplikací například pro správu a zprostředkování mikroplateb. Nabízí tak uživatelům podobné produkty jako tradiční finanční služby – spořicí účty, půjčky, pojištění či burzovní obchody. Svou síť spustila loni.

SOLANA – kurz:

Solana versus jiné kryptoměny

Solanu developeři často zmiňují v souvislosti s konkurenčním altcoinem Ethereum, neboť má podobně zaměřenou blockchainovou platformu. Oba projekty totiž dokážou provozovat ekosystém řady digitálních projektů zejména v oblasti decentralizovaných financí.

Na rozdíl od bitcoinu, což je neprogramovatelný blockchain, Solana a Ethereum nabízejí možnosti ukládání chytrých kontraktů, které lze naprogramovat tak, aby plnily transakce pouze při splnění konkrétních podmínek. Jako programovatelné systémy umožňují uživatelům nejen výměnu digitálních měn, ale také NFT.

Popularita Solany však vzrůstá zejména díky funkčnosti sítě a řádově vyšší datové rychlosti. Zatímco Solana dokáže zpracovat více než padesát tisíc transakcí za sekundu, kapacita Etherea se pohybuje pouze kolem dvaceti transakcí. Tím se Solana blíží například tradiční platební síti Visa, která dokáže zpracovat více než 65 tisíc transakcí za sekundu.

Podívejte se na video, jak funguje Ethereum. Projekt, který chce Solana překonat:

Video placeholde
Videoprofil Etherea • Videohub

Aplikace stavějící na Solaně tak nemusejí řešit nejen dlouhou dobu ověřování transakcí, ale ani vysoké poplatky – u Solany činí 0,00001 dolaru, zatímco za transakci u Etherea se poplatek pohybuje leckdy okolo šesti dolarů. 

„Používám přirovnání, že Solana je skvělá, pokud chcete vybudovat detektor prvního jaderného úderu. V takové situaci potřebujete zaznamenat už okamžik startu raket s jadernými hlavicemi. Zatímco Solana je skvělá pro situace před takovým útokem, chvíle pro bitcoin nastává až po případném ničivém atomovém dopadu, kdy je potřeba znovuvybudovat lidskou společnost,“ popsal další rozdíly mezi kryptoměnami tvůrce Solany Jakovenko pro Bloomberg.

Ambiciózní projekt i do budoucna?

I přes velké ambice má Solana stále co dělat, aby dohnala Ethereum. To má totiž výhodu, že jako programovatelný blockchain bylo na kryptoměnovém trhu první. Ethereum se navíc do budoucna chystá provést změny, které mají snížit uživatelské náklady a zrychlit transakce.

V ekosystému Solany již sice běží přes devadesát projektů z oblasti decentralizovaných financí, objem peněz v tomto blockchainu však činí necelou miliardu dolarů, zhruba 21 miliard korun. Pro srovnání – v případě Etherea to je více než 59 miliard dolarů, zhruba 1,2 bilionu korun.

Zatímco od jiných digitálních aktiv, která často vznikla jen kvůli spekulaci, investoři Solanu považují za projekt s reálným využitím. A dokud hodnota Solany neustále roste, může nabízet prostor k zajímavým výdělkům. Kryptoměny jsou však obecně velmi volatilní, což znamená, že dochází k častým výkyvům cen.

Odborníci nicméně tvrdí, že ve světě virtuálních měn a technologie blockchainu sotva existuje projekt, jehož hodnota by rostla rychleji. K nárůstu ceny SOL momentálně přispívá i mánie kolem takzvaných nezaměnitelných tokenů (NFT). Ty představují obdobu digitálních certifikátů o vlastnictví sběratelského předmětu, v tomto případě virtuálního „uměleckého díla“. Na platformě Solana se uchytila série obrázků nazvaná Znudění lidoopi, mezi jejichž kupce patří třeba i Paris Hiltonová.

Solaně ale může nahrávat, že má také značně serióznější využití. Koncem srpna oznámil poskytovatel finančních dat Pyth Network, že využije blockchain Solany jako své technologické zázemí.

K velkým hráčům se přidávají i ti z Česka

Nejvíce podle tiskové zprávy zainvestovaly společnosti Andreessen Horowitz, jeden z největších startupových investorů v Silicon Valley, a hedgeový fond Polychain Capital zaměřený na kryptoměny. Solana Lab jim prodala tokeny za 314 159 262,359 dolaru, což je násobek Ludolfova čísla π (pí).

Solana přináší nejvyšší zhodnocení i tuzemským investorům, mezi něž patří fond Rockaway Blockchain. Ten do ní investoval již v roce 2018, současná hodnota držení fondu se pohybuje v řádu jednotek miliard korun. 

Šéf fondu Viktor Fischer pro deník E15 mimo jiné uvedl, že Solanu zatím neprodávají a budou ji držet dlouhodobě s očekáváním, že může dosáhnout hodnoty až 350 dolarů za token. Z jeho strany se však nejedná o investiční doporučení.