Z pražské burzy je investiční trefa. Analytici odhadli, co tento „levný“ parket předvede dál

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Tomeš Michael / E15

Americké giganty typu Apple jsou letos ve stínu českých firem. Platí to alespoň z pohledu vývoje akcií. ČEZ nebo Česká zbrojovka vynesly desítky procent, více než některé přední technologické společnosti. Z hlediska klíčových ukazatelů znázorněných v infografice E15.cz pražská burza stále patří mezi nejlukrativnější místa současnosti. A to i přes to, že podle části expertů už nejlepší čas na investici do domácích titulů pominul. V kontextu všeobecné akciové předraženosti na tom index PX zůstává poměrně dobře.

O drahotě akcií vypovídá mimo jiné poměr poměr ceny titulu či indexu k očekávaným ziskům (P/E) v horizontu jednoho roku. V případě širokého amerického indexu S&P 500 se toto číslo dlouhodobě pohybovalo mezi 13 až 15, v současnosti se však pohybuje výrazně nad 20, ještě „dražší“ je index technologických akcií Nasdaq. Naopak pražská burza v jejich srovnání vypadá lacině.

„Pokud budeme trhy posuzovat pouze podle těchto základních metrik, tak pražská burza opravdu vypadá levněji než americké trhy. Ty si historicky drží valuační prémii. Trhy v USA jsou daleko větší, likvidnější, více diverzifikované, nabízející větší dlouhodobý potenciál a je na ně navázána i masa pasivních investic. Tím pádem bývají dražší. Důležitější je ale odchylka od dřívějších úrovní valuací a ta rovněž vychází lépe pro Prahu, jejíž P/E není tak vysoko nad svým 10letým průměrem jako v případě Spojených států,“ vysvětluje hlavní analytik Patrie Tomáš Vlk s tím, že výhodou zdejší burzy je podstatně vyšší dividendový výnos (v infografice pod zkratkou DY, pozn. red.) a absence měnového rizika, se kterým se investoři musejí vypořádat při investici v zahraničí. 

„Pražský index PX obsahuje převážně takzvaně hodnotové tituly typu banky. Tyto sektory se obecně obchodují za nepříliš vysoký násobek svého čistého zisku nebo účetní hodnoty (P/B, poměr tržní kapitalizace firmy a její účetní hodnoty, pozn. red.) Platí však, že zisky takových firem nerostou zrovna závratným tempem. Naproti tomu v amerických indexech se hojně nacházejí technologické firmy. Ty jsou valuačně dražší, jejich profity by však měly meziročně expandovat mnohem rychlejším tempem,“ dodává ke srovnání portfolio manažer Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Číslo P/B však Vlk považuje za výrazně relevantnější u bank nežli u akciových indexů.

Investiční stratég skupiny Conseq Michal Stupavský připomíváná, že index českých akcií PX vychází výrazně levněji i ve srovnání s nejširším globálním akciovým indexem MSCI All Country World. „Index PX od začátku roku připisuje zisk 25 procent, zatímco globální index v korunovém vyjádření ,pouze' 15 procent. Pokud jde o valuace, P/E – očekávané zisky za celý rok 2021 – českého indexu činí 14,8, zatímco u globálního indexu 19," vysvětluje Stupavský.

Akcie na pražské burze táhne nahoru pozitivní nálada na globálních finančních trzích, stejně tak lokální důvody. Investoři kladně reagují na hospodářské oživení, ke kterému došlo díky ústupu pandemie koronaviru, a také na pokračující uvolněnou politiku klíčových centrálních bank.

Americký Fed i Evropská centrální banka nadále drží úrokové sazby velmi nízko, resp. v záporu a ekonomiky dále podporují tištěním peněz. Důsledkem je mimo jiné situace na trzích, která podle některých expertů připomíná bublinu.

Úspěšný ČEZ i banky

Vývoj hodnoty akcií elektrárenského gigantu ČEZ zpětně dává za pravdu například analýze, kterou pro investiční poradnu E15 Premium před 14 měsíci sepsal portfolio manažer J&T Banky Michal Semotan. „Jejich fundamentální nacenění vyznívá z mého pohledu příznivě a na první pohled by se dalo říci, že jsou ve srovnání s konkurencí poměrně levné. Solidní marže po růstu ceny elektřiny, přiměřené zadlužení, atraktivní dividenda – to vše je pozitivní,“ uvedl Semotan v době, kdy šlo akcie ČEZ pořídit o zhruba 30 procent laciněji.

Vydělat mohli investoři i na akciích bank. Nejvíce, a to o 30 procent, šly nahoru cenné papíry rakouské Erste, vlastníka České spořitelny. O čtvrtinu posílily akcie Komerční banky a Moneta Money Bank. Pro investory jsou akcie finančních domů atraktivní také díky zvyšování sazeb České národní banky.

Kam půjde index PX

Nehledě na mohutný růst pražské burzy se někteří analytici domnívají, že se do jejích titulů stále vyplatí investovat. „Pražské akcie byly levné na konci loňského roku. Na současných úrovních bych je nenazval předraženými, avšak adekvátně oceněnými. To znamená, že při investici do nich můžete stále realizovat kladný, nikoliv však přehnaně vysoký výnos,“ míní Tomáš Pfeiler.

„Krátkodobá korekce a vybírání zisků jsou ovšem pravděpodobnější než další růst,“ varuje David Brzek z Fio banky. Případný pokles však může být pro investory s volnou hotovostí příležitostí k nákupu.

Podle Michala Stupavského by však i v příštích měsících měly české akcie globální akciové indexy svojí výkonnosti překonat.

Video placeholde
Jak zbohatnout v roce 2021? Přehled nejlepších investic prvního pololetí- • Videohub

Jako poměrně atraktivní investice se může kvůli rostoucím cenám energií nadále jevit ČEZ. Milan Lávička z J&T Banky, Kamil Kliszcz z mBank a Brzkův kolega Jan Raška vidí cílovou cenu akcií elektrárenské společnosti nad 720 korunami. Během pondělního odpoledne stály akcie zhruba 680 korun.

Z tuzemského parketu má navíc řada lukrativních titulů postupně zmizet. Jde třeba o Avast, O2 či o Monetu.