Goldman Sachs odkládá spuštění bitcoinových obchodů, cena kryptoměny prudce klesla

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Investiční banka upouští od svých plánů umožnit svým klientům spekulovat na cenu bitcoinu. Podle zdrojů serveru Business Insider je na vině nejistota v oblasti regulace virtuálních měn.

S novou službou v podobě obchodování s kontrakty navázaných na cenu bitcoinu tak prý Goldman Sachs v dohledné době nepočítá. V minulých týdnech údajně vedení banky dospělo k závěru, že ke spuštění služby vede ještě dlouhá řada kroků. Většina z nich přitom není v moci Goldman Sachs ovlivnit, konkrétně jde o regulaci virtuálních měn, která je stále ještě na počátku, uvádí Business Insider.

Cena bitcoinu se v reakci na zprávu prudce propadla k hranici sedmi tisíc za jednu virtuální minci. Dnešní den přitom začínala na hodnotě kolem 7350 dolarů.

Samotnou regulací kryptoměn se v USA zabývají dvě instituce. Kryptoměny, které jsou považovány za komodity, spadají pod Commodity Futures Trading Commission (CFTC).  Naopak virtuální měny považované za cenný papír spadají pod Securities and Exchange Commission (SEC). Do konce minulého roku byly za komodity považovány všechny kryptoměny, SEC však následně vydal prohlášení o tom, že některé kryptoměny mohou definici cenného papíru naplňovat.

Nejistotu přitom pociťují i další investoři. "Já si myslím, že regulace musí být v první řadě jasná. To přitom dnes ani v Americe příliš není, o Česku nemluvě," uvedl již dříve pro E15 Premium šéf blockhainové divize Rockaway Capital Viktor Fischer.

"Dobrou zprávou je, že můžeme pozorovat nezaujatý přístup zemí G20 k regulaci kryptoměn s cílem najít univerzální řešení, které vytěží maximum z potenciální hodnoty technologie," dodává analytik Kryptofondu Petr Hotovec.