Jaroslav Bukovský: Zatímco kryptotrh padl, tyhle coiny dokázaly vydělat i tisícovky procent

I na pozadí pádu trhu dokázaly leckteré z více než deseti tisíc obchodovaných mincí udělat z investora a střelce v jedné osobě s mírnou nadsázkou boháče.

I na pozadí pádu trhu dokázaly leckteré z více než deseti tisíc obchodovaných mincí udělat z investora a střelce v jedné osobě s mírnou nadsázkou boháče. Zdroj: Pexels

Kryptoměnový trh hibernuje. Tedy alespoň pokud máme použít elegantní eufemismus a vyhnout se byť třeba trefnějším, zato však vulgárnějším obratům. Dva měsíce bídy a zmaru, během kterých trh přišel o bezmála bilion dolarů. Tak to alespoň vypadalo v horních patrech trhu. Na opačném konci kryptoscény, kde se nehází miliardami dolarů, ale nanejvýš jen miliony, byly ovšem k vidění zajímavé story v opačném gardu. I na pozadí pádu trhu totiž dokázaly leckteré z více než deseti tisíc obchodovaných mincí udělat z investora a střelce v jedné osobě jen s mírnou nadsázkou boháče. Protože třiatřicetinásobek vkladu by něco takového dokonce i mohl zařídit. Čemu tedy spekulanti věřili, když známé mince propadaly?

Dlužno říci, že „vsadit“ na růstovou minci přede dvěma měsíci nebylo daleko od obyčejného sázení sportky. Jen osmdesát kryptoměn s tržní kapitalizací nad milion dolarů, tedy s oběma zavřenýma očima jakous takous relevancí na trhu, totiž za tuto dobu dokázalo vydělat jedno procento a více. Desítka nejlepších ale začínala na zisku 266 procent, trio vítězů takřka na devítinásobku vkladu. 

Přes 860 procent za dva měsíce, takový výkon předvedla mince Woodcoin, která se hodnotou všech mincí aktuálně vejde do pětistovky největších mincí na trhu. Vznikla v roce 2014, její „chvíle“ ale nastala až letos. Ještě v lednu stála pět amerických centů, nyní stojí bezmála 4,5 dolaru.

Bezmála 1100 procent má po dvou uplynulých krvavých měsících na kontě mince Metacraft. Herní mince s kapitalizací kolem stovky milionů dolarů zažila svůj hype letos v lednu, kdy ji investoři z šesti centů na okamžik poslali až na hodnotu nedaleko tří dolarů, konkrétně takřka na padesátinásobek. Pak mince propadla a druhý dech chytila právě paradoxně s pádem trhu jako celku.

Pět důvodů, jak přijít o vše na kryptoměnách

Video placeholde
Pět důvodů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

Prozatímním vítězem blbé kryptonálady je mince Meet.One. Z každé přede dvěma měsíci „investované“ stokoruny má nyní hráč na kontě takřka tři a půl tisíce. Mince projektu, jehož ambicí je propojit byznys s blockchainem, má momentálně kapitalizaci na prahu 10 milionů dolarů a ve světě kryptoměn jí tak patří 803. pozice.