Kazachstán trpí blackouty. V pondělí byli ze sítě odpojeni těžaři kryptoměn

Kryptoměnové těžařské farmy v Kazachstánu budou odpojeny ze distribuční sítě do konce měsíce

Kryptoměnové těžařské farmy v Kazachstánu budou odpojeny ze distribuční sítě do konce měsíce Zdroj: Profimedia.cz

Těžba kryptoměn
2
Fotogalerie

V Kazachstánu, Uzbekistánu a v Kyrgyzstánu se potýkají s rozsáhlými výpadky proudu. Bez elektřiny je většina obyvatel největšího kazachstánského města Almaty, které má asi dva miliony obyvatel. Výpadek nastal po odpojení hlavního elektrického vedení v Kazachstánu. Den před výpadky proudu byli ze sítě odpojeni těžaři kryptoměn, kteří ve středoasijské republice našli útočiště po loňském zákazu těžby v Číně. 

Odpojení kryptoměnových těžařů začalo 24. ledna a bude trvat do konce měsíce, potvrdila mluvčí společnosti KEGOC, která provozuje distribuční síť elektřiny. 

Prezident oborového sdružení Alan Dordžijev prohlásil, že výpadek v dodávkách elektřiny nezpůsobili těžaři kryptoměn, ti jsou podle něj pouze obětními beránky, ale vysoká míra opotřebení energetické infrastruktury v zemi. To je podle něj výsledek nedostatečného financování, protože vláda udržuje ceny elektřiny dlouhodobě nízko.

Těžaři kryptoměn se v Kazachstánu usídlili ve velkém poté, co v loňském roce v Číně tamní úřady zakázaly těžbu kryptoměn. Z toho důvodu se v posledních měsících ve středoasijské zemi těžilo zhruba 18 procent z celosvětové produkce. Kazachstán byl pro těžaře výhodnou volbou i z důvodu nízkých cen energií. 

Pro kryptoměnové odvětví se jedná o druhou významnou komplikaci v posledních týdnech. Obyvatelé Kazachstánu byli odpojeni od elektřiny i na počátku ledna, kdy v zemi probíhaly nepokoje. Výpadek těžby podpořil pokles hodnoty bitcoinu na začátku letošního roku. 

Severojižní elektrické vedení v Kazachstánu, které spojuje hustě obydlený jižní Kazachstán a jeho dva sousedy s hlavními elektrárnami v severním Kazachstánu a s ruskou sítí, bylo podle provozovatelské společnosti KEGOC v úterý ráno odpojeno kvůli „nouzové nerovnováze“ ve středoasijské části sítě. 

Úřady v Uzbekistánu a v Kyrgyzstánu uvedly, že po nouzových odstávkách znovu spouštějí elektrárny a zpočátku zůstanou od středoasijské sítě odpojeny.

Sítě tří bývalých sovětských republik jsou propojeny z časů Sovětského svazu a přes Kazachstán napojeny na ruskou elektrickou síť, kterou mohou využít k pokrytí neočekávaných nedostatků.

Jak funguje bitcoin? Podívejte se na video.