Krypto-graf týdne: Bitcoinoví spekulanti nechávají digitální měnu podhodnocenou

Bitcoinová peněženka

Bitcoinová peněženka Zdroj: Michaela Szkanderová

Vývoj Mayerova multiplikátoru
Logo bitcoinu
3
Fotogalerie

Je bitcoin za zhruba 9400 dolarů příliš drahý? Podle metriky bitcoinového spekulanta Traceho Mayera ani náhodou.

Ani po více než dvojnásobném zhodnocení během tří měsíců nelze cenu bitcoinu považovat za přestřelenou. Vyplývá to z výše takzvaného Mayerova multiplikátoru, který udává poměr aktuálního kurzu kryptoměny k jeho dvousetdenního průměru.

Multiplikátor teď udává hodnotu 1,15. Pro srovnání: toto číslo bylo většinu bitcoinové historie o něco vyšší. Teprve pokud se dostalo nad 2,4, bylo možné bitcoin považovat za nadhodnocený, vysvětluje CoinDesk. Nynější situace má k tomu však podle této metriky daleko. Vývoj Mayerova multiplikátoruVývoj Mayerova multiplikátoru|Trace Mayer

Určit, kdy a zda jsou virtuální měny předražené, je pro analytiky obecně těžší než v případě akciových titulů. U digitálních mincí nelze zohledňovat klasická korporátní kritéria jako například výši tržeb.

Na významu tak získává „věštění z minulosti“, Mayerův ukazatel ostatně nezohledňuje nic jiného, než kolik stál bitcoin dříve. I to ale může být užitečné vzhledem k tomu, jaké cenové skoky mohou kurz kryptoměny provázet. Výjimkou nejsou změny o desítky procent za měsíc.

V takovém případě by Mayerův multiplikátor nabízel jasnou představu o tom, do jaké míry se bitcoin vychýlil z dlouhodobějšího trendu.

Investoři se kromě Mayerova multiplikátoru mohou řídit také takzvaným Kryptoměnovým indexem strachu a chamtivosti.

Ten kromě cenových pohybů bitcoinu mapuje i náladu jeho držitelů, respektive sentiment, který převládá na sociálních sítích. Ani index strachu ale nesvědčí o tom, že by nyní byl kurz kryptoměny přestřelený. Pohybuje se těsně pod neutrální úrovní v pásmu obav.

Strasti mezi kryptospekulanty nicméně nejsou neopodstatněné, v posledních týdnech se cena bitcoinu pohybuje stále více podle rytmu akcií, s jejichž hodnotou ještě může podle analytiků zatřást případné zhoršení pandemické situace.