Krypto-graf týdne: ICO není tak úplně mrtvé, teprve teď se po letech ukáže hodnota některých mincí

Logo Filecoinu

Logo Filecoinu Zdroj: profimedia

Zkratka ICO značící úpis nových virtuálních mincí možná působí v dnešní době jako fosilie, neboť trend po svém vrcholu v roce 2018 vyšuměl. Na burzy nicméně vstoupila jedna z nejočekávanějších takto vydaných měn, přičemž na rozdíl od většiny ostatních nemusí jít o podvod. Do zaručeně výnosné investice má ale Filecoin také daleko, neboť jeho cena je zatím mimořádně nestabilní.

Přední kryptoměnové burzy zalistovaly takzvaný Filecoin, který jeho vývojáři nabízeli raným investorům k přednostnímu nákupu už v roce 2017 v rámci tehdy probíhající ICO-mánie. Celý projekt nyní vstoupil do ostré fáze fungování, což s sebou nese uvolnění těchto digitálních mincí k jejich zamýšlenému používání a obchodování.

Filecoin má sloužit jako platidlo v rámci stejnojmenného systému na sdílení souborů po vzoru DropBoxu nebo Google Disku. Na rozdíl od služeb spravovaných Microsoftem či Googlem nepůjde o pronájem místa v obřím centralizovaném datovém úložišti, ale o zašifrování vašich souborů, jejich rozdělení na malé části a jejich hostování na velkém množství počítačů rozmístěných po celém světě, popisuje portál DeCrypt a celý systém přirovnává k upravenému protokolu BitTorrent, známému hlavně díky pololegálnímu stahování filmů, hudby a videoher.

Aktuální hodnota Filecoinu:

Protože ale ani náklady na správu byť malých kousků souborů nemusejí být nulové, za jejich stahování a uchováváni se má v rámci systému Filecoin platit stejnojmenným oběživem. Nicméně spekulanty asi spíš zajímá vývoj hodnoty Filecoinu na kryptoburzách. Ten jim dává celkem zajímavé obchodní příležitosti: během jednoho týdne cena Filecoinu vyskočila ze 30 na 110 dolarů, aby posléze klesla na aktuálních 45 dolarů.

Projekt Filecoin platí za jeden z nejsledovanějších příkladů trendu ICO. V něm nejrůznější vývojářské týmy generovaly vlastní mince ušité na míru konkrétním projektům. Jejich výrazná část ale neměla pro své mince žádné využití, a posloužily tedy jen pro snadné získání kapitálu pod rouškou tehdy módní zkratky ICO.