Kryptoměnové transakce jsou nezákonné, uvedla Čínská centrální banka. Bitcoin padá

bitcoin

bitcoin Zdroj: Profimedia.cz

Čínská centrální banka označila všechny kryptoměnové transakce za nezákonné. Uvedla rovněž, že tyto transakce musí být zakázané. Informovala o tom v pátek agentura Bloomberg. Zpráva vedla k oslabení nejznámější kryptoměny bitcoin i dalších digitálních měn.

„Ve vzduchu je cítit určitá panika,“ citovala agentura Reuters analytika Josepha Edwardse ze společnosti Enigma Securities, která zprostředkovává obchodování s kryptoměnami.

Centrální banka považuje za nezákonné rovněž poskytování služeb zahraničních kryptoměnových burz v Číně. Slíbila také důrazné kroky k potírání „spekulací s virtuálními měnami a souvisejících finančních aktivit“ s cílem „ochránit majetek lidí a udržet ekonomický, finanční a sociální řád“.

„Zahraniční burzy s virtuálními měnami, které využívají internet k nabídce služeb v Číně, jsou rovněž nezákonné,“ uvedla centrální banka. Dodala, že pracovníci těchto burz budou čelit vyšetřování.

Video placeholde
Bitcoin a jeho vliv na cenu nemovitostí • Videohub

 

Banka ve své zprávě kritizuje negativní vlivy kryptoměn na finanční systém a jejich využívání při praní špinavých peněz a další kriminalitě. Čína již v květnu oznámila, že v rámci svého boje proti finančním rizikům a spekulantům zasáhne proti těžbě bitcoinů a obchodování s nimi.

Cena bitcoinu v reakci na vyjádření čínské centrální banky sestoupila pod 42 tisíc dolarů. Předtím se pohybovala nad hranicí 45 tisíc dolarů. . Za posledních 24 hodin tak jeho cena vykazovala pokles o více než pět procent, plyne z údajů serveru Bitstamp.

„Čína vzala bitcoinu vítr z plachet,“ prohlásil spoluzakladatel úvěrové kryptoměnové společnosti Lexo Antoni Trenchev. Cena bitcoinu se na jaře vyšplhala na rekordní maximum v blízkosti 65 tisíc dolarů. Pak ale výrazně klesla a v létě sestoupila až pod 30 tisíc dolarů.

Čína podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy představuje z globálního hlediska klíčový kryptoměnový trh. Investoři do kryptoměn však nemohou pokládat krok čínských úřadů za zcela nečekaný, neboť Peking proti celé tamní technologické sféře postupuje restriktivněji již od druhé poloviny loňska.

Podle makléře Wood & Company Petra Beneše je krok čínské centrální banky pochopitelný, protože nezávislé kryptoměny mohou rozkolísat standardní národní měny a postupem času je třeba i nahradit. „Pokud bude role Bitcoinu jako prostředku směny v celosvětovém měřítku růst, budou muset podobný krok zvážit i všechny ostatní centrální banky světa,“ řekl.

„Krok čínské centrální banky ještě více odsouvá kryptoměny v největší komunistické zemi do šedé zóny. Dosud se ale žádné zemi nepodařilo kryptoměny z ekonomiky zcela odstranit. Z jejich decentralizované podstaty to ani nelze. V příštích dnech to bude znamenat výkyv cen bitcoinu či etherea směrem dolů, nicméně trh si podle mého názoru na situaci velmi rychle zvykne,“ dodal ředitel obchodníka Bit.plus Martin Stránský.