Mít volné peníze, narvu jich do bitcoinu ještě víc. Lihovarník Žufánek kryptoměnám dál věří

Martin Žufánek

Martin Žufánek Zdroj: Repro Strategie (Richard Guryca)

Kybernetická měna pokračuje v pádu a na burze Bitstamp se v úterý ráno krátce propadla pod 6000 dolarů. Od počátku letošního roku virtuální měna ztratila již více než polovinu hodnoty. Přesto jí někteří známí investoři dále věří.

Například známý lihovarník Martin Žufánek na svém twitteru uvedl: “Mít volné prachy, tak do toho narvu ještě víc.“ Současně napsal, že "ti prostší a nepřející" mají z propadu radost a přejí těm, co investovali do kryptoměn bankrot.

“Jenže nejde o nic jiného, než co už tu bylo,“ píše Žufánek. Upozorňuje na z jeho pohledu standardní situaci, když investoři do kryptoměn počátkem roku pravidelně stahují své zisky.

Podnikatel podle svých slov nakupoval bitcoiny do portfolia v době, kdy se jejich kurz pohyboval v rozmezí od pěti do jedenácti tisíc dolarů. Na současném kurzu tedy zřejmě prodělává, ale i tak je údajně v klidu. „Je to sranda, kdo investuje do akcií, tak počítá s roky. U krypta je panika po dnech,“ míní Žufánek, jenž investuje i do unikátních lahví alkoholu. Kromě bitcoinu nakoupil také digitální měnu litecoin. 

"Investoval jsem jen tolik, abych si po případné celkové ztrátě nehodil provaz. Od začátku jsem to bral jako ruletu v kasinu. Buď výhra, nebo ztráta všeho. Kdo to s tímto vědomím neudělal a narval do krypta celé jmění a ještě se zadlužil, tak toho je mi upřímně líto," upřesnil pro E15.cz. 

Aktuální graf s kurzem bitcoinu najdete zde >>>

Žufánek přitom není v českém prostředí jediným známějším jménem, které naskočilo na vlnu investic do bitcoinu a dalších kryptoměn.

Miliardář Karel Janeček do nich investoval řádově milionové částky již v době, kdy bitcoin stál několik stovek dolarů. S následným prudkým zhodnocením jich část odprodal. Držitelem bitcoinu je také spolumajitel investičního fondu Quant Aleš Michl.

Vše o kryptoměnách čtěte zde >>>

Bitcoin ale zaujal i Patrika Tkáče, jenž spoluovládá skupinu J&T (Tkáč je současně spoluvlastníkem vydavatele deníku E15, pozn. red.) Ten v prosinci, ještě před tím, než bitcoin dosáhl cenového vrcholu, oznámil záměr do této kryptoměny investovat. A to i navzdory svým dříve kritickým slovům vůči tomuto aktivu.

Mimo podnikatelské prostředí si nákup bitcoinů vyzkoušel také marketingový expert Martin Jaroš žijící v Kataru. "Koupil jsem v květnu asi 5,2 kusu bitcoinu," popsal Jaroš na svém facebooku. Dodal, že rovněž koupil dvacet jednotek měny ethereum.

Sledujte kurzy nejen bitcoinu, ale i dalších kryptoměn zde >>>

"Ale ta mě časem přestala bavit, celou jsem ji prodal a převedl na bitcoiny, abych v tom neměl zmatek," doplnil Jaroš. Neopomenul zmínit, že lidé by měli do rizikových projektů investovat jen tolik peněz, kolik jsou ochotni ztratit.