Na burzu se zřejmě chystá další kryptoměnová firma

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
8
Fotogalerie

Společnost Bitfury, která se zabývá produkcí zařízení na těžbu bitcoinu, hledá nové zdroje kapitálu. Píše to agentura Bloomberg s odvoláním na své zdroje. Ve hře jsou údajně i evropské burzy.

K úpisu by údajně mohlo dojít začátkem příštího roku. Bitfury by se k případnému IPO rozhodla využít parket v Londýně, Amsterdamu nebo Hongkongu, uvádí Bloomberg s tím, že může jít o první případ, kdy se v Evropě vydá na burzu některá z firem působící v oblasti kryptoměn. Hodnota Bitfury  by se prý pohybovala mezi třemi až pěti miliardami dolarů (68 až 113 miliard korun).

Firma s oficiálním sídlem v Amsterdamu vykázala meziroční tržby ve výši 450 milionů dolarů (10,2 miliardy korun). V oboru ji ale výrazně zastiňuje čínský výrobce čipů na těžbu bitcoinu Bitmain. Ten trhu dominuje s tím, že kolem 80 procent těchto zařízení produkuje právě on. Na rozdíl od Bitfury se navíc Bitmain již rozhodl získat peníze od investorů prostřednictvím úpisu akcií. Ke vstupu na hongkongskou burzu učinil první formální kroky.

Bloomberg ale současně připomíná, že část investičních bank se odmítá na IPO firem z oblasti kryptoměn podílet. Důvodem je prý chybějící jednotná regulace a obavy o stav a budoucnost celého odvětví. Konkrétně nejrozšířenější virtuální měna bitcoin letos ztratila většinu ze své loňské rekordní hodnoty. Ani to ale těžařské firmy od jejich plánů neodrazuje. I přes propad trhu se jim dolování virtuálních mincí stále může vyplácet. Jak uvedl v rozhovoru pro E15 Premium šéf blockchainové divize Rockaway Capital Viktor Fischer, hranicí rentability těžby bitcoinu je kurz kolem šesti tisíc amerických dolarů za jednu digitální minci.

Bitfury ovšem z obchodního hlediska nespoléhá jen na dodej přístrojů k těžbě bitcoinu, ale například na poskytování služeb souvisejících s informační strukturou blockchain.