Blockchain jako šance: nová iniciativa s podporou Kysilky chce dostat Česko na špičku

Pavel Kysilka (foto E15)

Pavel Kysilka (foto E15) Zdroj: Anna Vackova, E15

Technologie, na které stojí virtuální měny typu bitcoin, promění svět podobně jako internet. Domnívá se to šéfka České fintech asociace Maria Staszkiewicz, která ve spolupráci s IBM, Svazem průmyslu, Institutem pro politiku a společnost a projektem 6D Academy někdejšího šéfa České spořitelny Pavla Kysilky oficiálně představila inicitativu Blockchain Republic. Ta má napomoci rozmachu dané technologie v Česku a přispět mimo jiné k vytvoření vstřícného právního prostředí.

Staszkiewicz vnímá současný stav kolem technologie blockchain jako historickou příležitost pro Česko. „Jsme v podobném okamžiku jako tvůrci prvních webových stránek nebo Steve Jobs v době, kdy představoval první iPhone. Známe specifika blockchainu a tušíme, k čemu je dobrý. Víme, že díky kryptografii a časovým razítkům konečně můžeme bez prostředníků posílat hodnotou vyjádřenou kryptoměnami či cennými papíry bez obavy, že nám někdo onu hodnotu nelegálně zkopíruje,“ vysvětlila Staszkiewicz v pražském coworkingovém centru HubHub.

Česká metropole je podle ní městem se silnou komunitou kryptografů. „To je jeden z důvodů, proč má Česko šanci, aby v něm v nejbližší době vznikla další světová značka typu Avast,“ dodala. Přispět k tomu má právě iniciativa Blockchain Republic (BR), kterou Maria označuje za neformální, nevládní a neideologickou iniciativu. BR chce například dopomoci tomu, aby Česko do svého právního řádu přejalo normu o převodu elektronických dokumentů v mezinárodním obchodu, kterou vytvořila OSN.

Právě mezinárodní byznys představuje kromě oblasti kryptoměn prostor pro masivní využití technologie blockchainu, jelikož umožňuje například efektivní a důvěryhodně spárování potřebných dokumentů. Domnívá se to zakladatel 6D Academy Pavel Kysilka. „Je neuvěřitelně efektivní pro řešení věcí, s nimiž jsme si dlouho nevěděli rady. Zároveň přináší fantastickou byznysovou příležitost. Přesvědčilo mě například to, když jsme před dvěma roky v přímém přenosu sledovali fascinující a velmi úspěšný pokus v podobě vývozu bavlny z USA do Číny. Zaznamenání celé operace proběhlo na blockchainu,“ uvedl Kysilka. „Jak jsem dříve řekl, že sázím na strojové učení a neuronové sítě, tak nyní k těmto inovacím přidávám blockchain,“ dodal Kysilka.

Jednou z vlastností blockchainu je jeho transparentnost. Blockchain je sdílený mezi všemi uživateli, což má zabránit tomu, aby někdo mohl svévolně přesměrovat tok transakcí. Správnost údajů v řetězci díky tomu ověřuje ohromné množství na sobě nezávislých počítačů po celém světě. Jakmile tak do blockchainu informace (blok transakcí) jednou vstoupí, prakticky už nemůže být změněna.


Držet krok s technologií a vidět dopředu je pro byznys klíčové. V orientaci pomůže magazín E15 Premium Jak vyhrát budoucnost >>>