Návrat volatility. Kryptoměny následují trh s akciemi a po klidném období zažívají propad

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Výprodej se po akciích nevyhnul ani digitálním mincím. Na grafu kurzu bitcoinu a dalších kryptoměn lze opět zaznamenat výrazné výkyvy. Hodnota nejrozšířenější virtuální měny klesla během čtvrtečního dopoledne o pět procent a pohybovala se těsně nad 6200 dolary (138 tisíci korunami).

Po několika týdnech, kdy se cena nejrozšířenější virtuální měny vychylovala od hodnoty 6500 dolarů jen minimálně, nastal propad. Bitcoin ztratil během čtvrtečního dopoledne pět procent, ostatní virtuální měny jako ether či ripple přes deset.

Z celkové tržní hodnoty známých virtuálních měn se tak vypařilo přes 13 miliard dolarů (290 miliard korun), jejich kapitalizace tak nyní jen těsně přesahuje 200 miliard dolarů (4,5 bilionu korun).

Podle části analytiků propad kryptoměnového trhu souvisí s propadem toho akciového. Ztrácejí indexy ve Spojených státech, Evropě i Asii.

„Globální výprodej se jednoznačně přelil i do sféry virtuálních měn. Dny, kdy kryptoměny představovaly bezpečný přístav v případě turbulentního dění na ostatních trzích, se zjevně schylují ke konci,“ vysvětlil pro agenturu Bloomberg Ryan Rabliga z hongkongské společnosti OSL, jež se obchodováním s digitálními mincemi zabývá.

Pro investory do kryptoměn jsou však bolestné nejen poslední hodiny, ale i celý rok 2018. Bitcoin a další virtuální mince ztratily v porovnání s maximy v závěru loňského roku většinu hodnoty. Pokud do nich však vložili své peníze nejpozději v říjnu loňského roku, jejich investice je stále ještě výnosná.

Kurz bitcoinu sledujte na aktuálním grafu: