Cena bitcoinu už letos dosáhla dna, míní většina velkých hráčů z Wall Street

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Kryptoměny zažily od začátku roku strmý propad, ta nejrozšířenější z nich má ale údajně nejhorší za sebou. Vyplývá to z průzkumu analytické společnosti Fundstrat mezi institucionálními investory z Wall Street. V něm se těsná většina z nich přiklonila k tvrzení, že cena kolem 5900 dolarů za bitcoin představovala letošní dno.

Z 25 oslovených zástupců institucí typu hedgeových fondů či bank 54 procent z nich souhlasí s tvrzením, že nová minima kurz bitcoinu letos nečekají. 57 respondentů současně věští, že cena bitcoinu dosáhne do konce příštího roku minimálně 15 tisíc dolarů s tím, že se může vyšplhat ještě mnohem výše, informuje CNBC

Tím, kdo vidí budoucnost bitcoinu jednoznačně optimisticky, je přitom i sám spoluzakladatel Fundstratu a jeden z nejvýznamnějších kryptoměnových analytiků Tom Lee. Do konce roku předpovídá bitcoinu hodnotu 22 tisíc dolarů. V létě přitom o tři tisíce dolarů snížil svůj předchozí odhad.

Ve prospěch zhodnocení nejrozšířenější kryptoměny argumentoval podle CCN mimo jiné tím, že její těžba se již dostala na samou hranici rentability. Z toho mimo jiné plyne, že těžařům se tolik nevyplatí získané virtuální mince prodávat.

Blížící se konec roku ovšem prověří platnost i dalších kryptoměnových predikcí. Nedávno například investor Mike Novogratz uvedl, že kurz bitcoinu už v roce 2018 nepřekročí hranici devíti tisíc dolarů. V závěru loňského roku přitom tvrdil, že tato virtuální měna může během 12 měsíců vyšplhat až k 40 tisícům dolarů za jednu digitální minci.

Objevily se ale i dlouhodobější predikce. Například investor a ekonom Václav Dejčmar letos na konferenci E15 Premium popsal bitcoin jako zlato moderního věku. Tomu přizpůsobil i svůj dlouhodobější odhad ceny této kryptoměny. „Z osmdesáti procent se cena bitcoinu bude pohybovat ve stovkách tisíc dolarů, z dvaceti procent to bude kvůli sporům v komunitě pod tisícovkou dolarů,“ uvedl Dejčmar.

Podle části analytiků a investorů je ale i současná cena bitcoinu kolem 6500 tisíce dolarů přemrštěná. Ekonom Nouriel Roubini dokonce kryptoměny označuje za podvod a tvrdí, že jejich reálná cena odpovídá nule. Kritický je vůči virtuálním měnám také Warren Buffett. Podle něj nemají žádnou vnitřní hodnotu.