Německá burza sází na digitální aktiva. Zainvestovala do švýcarské firmy

Sochy býka a medvěda před sídlem německé burzy ve Frankfurtu nad Mohanem.

Sochy býka a medvěda před sídlem německé burzy ve Frankfurtu nad Mohanem. Zdroj: Reuters

Německá burzovní společnost Deutsche Börse jde s dobou a posiluje svou pozici ve světě kryptoaktiv. Ve čtvrtek oznámila, že dokončila nákup většinového podílu ve švýcarské fintech firmě Crypto Finance AG.

Díky investici bude moci Deutsche Börse nabízet klientům a investorům obchodování s kryptoměnami a s dalšími digitálními aktivy 24 hodin denně a dále také například jejich úschovu. Koupí podílu se navíc dostane i k vybudované infrastruktuře v oblasti kryptoaktiv.

Společnost Crypto Finance, jejíž kanceláře se nacházejí v Curychu a v Zugu, působí mimo jiné jako investiční společnost – je jednou z prvních firem ve Švýcarsku, které mají od švýcarského dohledového úřadu Autorité fédérale de surveillance des marchés financiers (FINMA) licenci na tuto oblast podnikání ve světě financí.

Deutsche Börse, jejíž tržní hodnota činí podle kurzu akcií na burze 27 miliard eur, hodlá společně s managementem firmy Crypto Finance rozvíjet služby i v rámci regulací Evropské unie, zpočátku zejména v Německu. Zacíleno má podle tiskové zprávy také na Asii, konkrétně na Singapur. Ten má ambici stát se hlavním asijským hubem pro oblast digitálních aktiv. 

NFT – nezaměnitelný token

Video placeholde
• Videohub

„Díky znalostem a technologiím firmy Crypto Finance nyní můžeme nabídnout finančním institucím a profesionálním investorům vstup na trh s digitálními aktivy. Je to další krok naší strategie v této oblasti,“ uvedl Eric Leupold, který řídí v rámci Deutsche Börse divizi obchodů s okamžitým vypořádáním.

Současný management Crypto Finance včetně generálního ředitele a spoluzakladatele Jana Brzezeka si ve firmě ponechá nadále významný podíl. Švýcarská firma navíc bude i do budoucna působit v rámci skupiny Deutsche Börse jako samostatná značka.

V případě německé burzovní skupiny jde již o druhou podobnou transakci z poslední doby. V říjnu spojila síly s Commerzbank a zainvestovala do fintech startupu 360X, který se zaměřuje na využití technologie blockchainu pro obchodování s digitálními aktivy.