Visa větří příležitost. Bude radit bankám a obchodníkům s kryptoměnami

Visa spouští poradenskou službu zaměřenou na kryptoměny.

Visa spouští poradenskou službu zaměřenou na kryptoměny. Zdroj: Visa

Visa vidí v bitcoinu a dalších virtuálních měnách obrovskou příležitost k rozvoji.
2
Fotogalerie

Americký vydavatel platebních karet Visa spouští poradenskou službu, která klientům usnadní orientaci ve světě kryptoměn, informuje server CNBC. „Jako součást naší konzultační a analytické divize bude finančním institucím, maloobchodníkům a dalším firmám poskytovat rady týkající se virtuálních měn,“ uvedla Visa. Stejně jako konkurenční MasterCard čím dál více obrací svou pozornost na kryptoměnový trh, neboť v něm spatřuje příležitost k dalšímu rozvoji.

Jedním z klientů Visy, který její poradenské služby týkající se digitálních měn již využívá, je americká banka UMB Financial Corporation. Vydavatel platebních karet věří, že poradenství pomůže k masovějšímu rozšíření bitcoinu i dalších kryptoměn.

Visa jen mezi říjnem 2020 a 30. zářím 2021 zpracovala transakce ve virtuálních měnách za 3,5 miliardy dolarů, zhruba 79 miliard korun. Její klienti mohou platit kryptoměnami u více než osmdesáti milionů obchodníků. Visa rovněž vyvíjí produkty zaměřené na digitální měny centrálních bank a stablecoiny, digitální žetony vázané na konvenční měny. 

Tradiční platební sítě čelí v posledních letech konkurenci různých fintech společností a dalších inovativních nástrojů. Jsou zároveň pod tlakem technologických gigantů. Třeba obří internetový prodejce Amazon v listopadu oznámil, že ve Velké Británii přestane přijímat platby kartami Visa, protože si vydavatel účtuje příliš vysoké poplatky.

„Virtuální měny jsou obrovskou příležitostí k růstu. Budeme se na ně dále soustředit,“ uvedl pro CNBC Nikola Plecas, jenž má ve Vise na starosti evropský kryptoměnový trh.

Na základě studie, kterou vypracovala Visa ve spolupráci s výzkumnou společností LRW, má až 94 procent světové populace alespoň základní povědomí o existenci kryptoměn a zhruba třetina je v minulosti využila jako investici či platidlo. 

Vše, co potřebujete vědět o NFT:

Video placeholde
NFT - Nezaměnitelný token • Videohub