Objem obchodování s kryptoměnami je oproti konci roku poloviční

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Denní objem aktivit na kryptoměnových burzách je oproti konci loňského roku poloviční, vyplynulo z analýzy zveřejněné na webové stránce CryptoCompare, z níž cituje agentura Reuters. Zatímco v prosinci 2017 se denně průměrně zobchodovalo 17 miliard dolarů (351 miliard korun), kleslo toto číslo letos v březnu na 9,1 miliardy dolarů (188 miliard korun) a v polovině dubna na 7,4 miliardy dolarů (153 miliard korun). Nicméně ve srovnání se stejným obdobím loni na jaře to bylo pořád 25krát více.

Raketově rostoucí cena digitálních měn jako je bitcoin vyvolala ke konci roku mánii. Mince si pořizovali drobní investoři z celého světa. Některé vlády proto začaly varovat, že přikročí k regulaci tohoto trhu.

To zájem o digitální měny zchladilo a jejich cena začala klesat. Hodnota bitcoinu se od prosincového a lednového vrcholu propadla na méně než polovinu. Dnes se jeho kurz na burze CoinDesk pohybuje kolem 8500 dolarů (176.000 Kč), v polovině prosince se přitom vyšplhal až na maximum 19 tisíc dolarů (393 tisíc korun). Druhá a třetí největší kryptoměna - ethereum a ripple - ztratily ze své ceny na konci loňského roku ještě více.

Objem kryptoměnových obchodů na burzách spadl v březnu a v první polovině dubna na úroveň loňského listopadu. Lidé, kteří se v tomto odvětví pohybují, ale podle agenury Reuters tvrdí, že mimoburzovnímu obchodování s kryptoměnami se daří mnohem lépe. Mimo jiné proto, že mimo burzy nakupují a prodávají velcí institucionální investoři.