Pořízení bitcoinu je teď nejrizikovější od roku 2015

bitcoin

bitcoin Zdroj: Profimedia.cz

Vývoj ceny bitcoinu
2
Fotogalerie

Kurz v současnosti nejpopulárnější virtuální měny skáče ode zdi ke zdi nejdivočeji za poslední tři roky, tehdy stál ale zlomek současné ceny.

Nalít peníze do bitcoinu je momentálně nejrizikovější za poslední tři roky. Jeho cena se totiž během posledního měsíce mění nejrychlejším tempem od ledna roku 2015, tehdy však byla měna dvacetkrát levnější a zažila svůj historicky první boom. Svědčí o tom index cenových zvratů neboli volatility bitcoinu, jehož hodnota nepřetržitě roste už od konce loňského října. Bitcoin je podle indexu v současnosti například čtrnáctkrát méně cenově stabilní než zlato, ke kterému bývá některými průkopníky přirovnáván.

Koupě bitcoinu je tak sázkou pro otrlé povahy. „Mimo samotný pohyb cen je nutné připočíst i možnost, že dané aktivum přijde o celou, nebo alespoň podstatnou část své hodnoty. Bitcoin a ostatní kryptoměny v tomto ohledu nemají žádnou skutečnou vnitřní hodnotu a nejsou ničím kryty ani nikým garantovány,“ zdůrazňuje ekonom BH Securities Martin Vlček.

Právě rychlý pohyb cen bitcoinu má být jeho zásadní nevýhodou pro konzervativnější investory. „Jeho nákup je čistou spekulací a tím samým jako vzít peníze na noční tah do kteréhokoliv kasina,“ dodává i analytik Consequ Martin Stupavský.

Počátkem loňského prosince se začaly na jedné z největších amerických komoditních a derivátových burz CBOE obchodovat termínové kontrakty na bitcoin. Podle odborníků měl být tento postup bitcoinu na schodišti důležitosti investičních aktiv mimo jiné i impulzem pro zklidnění jeho cen.

To se však vyplnilo jen na okamžik. Od uvedení na chicagskou burzu se pak pohyby cen bitcoinu podle dat serveru CoinDesk ještě zhruba o třetinu prohloubily.

I tak zažil bitcoin ještě horší chvíle. „Výrazně kolísavější než v uplynulých třech letech byl v roce 2013, a zejména v roce 2011. To však nemění nic na tom, že jeho volatilita je stále extrémní a snese srovnání jen s máločím v historii nebo současnosti finančních trhů,“ říká hlavní ekonom Cyrrusu Lukáš Kovanda.

Vývoj ceny bitcoinuVývoj ceny bitcoinu|E15

Rostoucí výkyvy cen nejsou jen doménou bitcoinu. Podle údajů americké analytické společnosti Sifr orientované na kryptoměny se kurzy mění ještě podstatně rychleji než u bitcoinu v případě virtuálních měn, jako jsou ripple, či bitcoin cash, tedy současná dvojka a čtyřka globálního trhu s kryptoměnami podle jejich celkové tržní hodnoty. Naopak menší výkyvy cen ukazuje v poslední době ethereum.