Propad bitcoinu se nezastavil, kolabující trhy ho přiblížily letošním minimům

Bitcoinová peněženka (ilustrační foto)

Bitcoinová peněženka (ilustrační foto) Zdroj: Michaela Szkanderová

Kryptoměna Bitcoin, ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Je tu další černé pondělí. Mohutný pokles světových burz se podepisuje i na ceně bitcoinu. Ten během 24 hodin odepsal kolem 15 procent.

Během pondělního poledne stál jeden bitcoin kolem 4500 dolarů za virtuální minci. To je pouze o zhruba 700 dolarů více, než bylo letošní cenové minimum z minulého týdne. Obdobný pokles se nevyhnul ani ostatním kryptoměnám, ty nejrozšířenější z nich shodně klesly o 13 až 15 procent. Ether se jen těsně drží nad psychologickou hladinou stovky dolarů, litecoin stojí o něco málo více než 30 dolarů.

Ještě kolem půlnoci se přitom nejrozšířenější bitcoin prudce šplhal až k cenovce šesti tisíc dolarů. Nárůst přišel po oznámení americké centrální banky o snížení úrokových sazeb o jeden procentní bod do pásma 0 až 0,25 procenta. Jenže ani takový krok neuklidnil trhy. V mimoburzovním obchodování posléze začaly americké indexy výrazně ztrácet.

„Kolerace mezi futures na index S&P 500 a bitcoinem se v posledních měsících jeví jednoznačně,“ napsal na Twitteru analytik společnosti The Block Larry Cermak s tím, že pokud bude propad akciových trhů pokračovat, vyhlídky pro bitcoin nejsou dobré.

Anthony Pompliano, jeden z nejvýraznějších propagátorů bitcoinu a spoluzakladatel hedgeového fondu Morgan Creek Digital, se přesto snaží zachovat optimismus. V souvislosti s kroky Fedu napsal, že „tištění peněz“ startuje v době, kdy nejrozšířenější kryptoměnu čeká opak – snížení počtu denně vygenerovaných mincí na polovinu, označované jako halving (půlení). Podle investorovy perspektivy tak má bitcoin představovat přirozený bezpečný přístav před uvolněnou monetární politikou.

Jako „bezpečný přístav“ v současnosti nefunguje ani zlato, k němuž je jako jeho digitální ekvivalent bitcoin svými fanoušky přirovnáván. Minulý týden zlato vykázalo nejvyšší týdenní propad za více než tři desetiletí. Nový týden zahájilo nejprve růstem asi o tři procenta, později však zisky smazalo a začalo klesat.

Trh s drahými kovy se teď zmítá mezi poptávkou po bezpečných investicích na straně jedné, a snahou investorů získat hotovost na pokrytí ztrát z jiných trhů na straně druhé. Minulý týden cena zlata klesla o 8,6 procenta, což je nejvíce od roku 1983, upozornila agentura Bloomberg.

Aktuální cenu bitcoinu sledujte zde: