Půlení bitcoinu je na obzoru, bankéři ale věští ceně kryptoměny po halvingu pád

Půlení jsou předem známé události. To vzbuzuje i otázky, nakolik jsou takzvaně zaceněny.

Půlení jsou předem známé události. To vzbuzuje i otázky, nakolik jsou takzvaně zaceněny. Zdroj: Midjourney

Všechno je jinak, přepište dějiny. Známá sousloví teď výstižně popisují, co se děje s cenou největší kryptoměny, která se v druhém březnovém týdnu dostala nad rekordních 70 tisíc dolarů za jeden bitcoin. Stalo se tak více než měsíc před očekávaným půlením (halvingem). Historicky to ale byla vždy až tato událost upravující množství bitcoinů v oběhu, která odstartovala prudký růst kurzu digitální měny k novým rekordním. Optimisté sice čekají, že efekt halvingu letos kurz kryptoměny ještě zvýší, bankéři z JP Morgan ale varují, že půlení může v první řadě přinést hlavně pořádnou cenovou korekci.

Bitcoinu ale nyní pomáhá k růstu kromě očekávání halvingu také výrazný úspěch v lednu spuštěných burzovně-obchodovaných fondů (ETF) na bitcoin. Největší z nich, který řídí americký investiční kolos Blackrock, dokázal během necelých dvou měsíců nabobtnat na více než deset miliard dolarů hodnoty spravovaných aktiv.

Žádnému jinému ETF se dosud nikdy přes metu deseti miliard dolarů nepodařilo dostat tak rychle. V této souvislosti se z halvingu stává událost, jejíž vliv je čím dál více spíše symbolický. Zajistí v první řadě hlavně to, že se o bitcoinu bude více mluvit, což by mohlo přilákat nové zájemce o investice do kryptoměn.

Halving (půlení) bitcoinu: co znamená a kdy nastane

K pochopení fenoménu půlení je třeba připomenout několik základních prvků fungování bitcoinu. Kryptoměna bitcoin, která je v oběhu už patnáct let, je naprogramována tak, že počet digitálních mincí je předem omezen na 21 milionů.

Ty se do oběhu uvolňují postupně, přičemž tempo přírůstku nových bitcoinů postupně klesá podle jasně daných pravidel: každé čtyři roky se snižuje na polovinu počet denně vygenerovaných virtuálních mincí. Před koncem dubna 2024 (přesný termín půlení odpočítáván zde) byl stanoven na 900 bitcoinů denně, po halvingu na 450.

Nač si dát pozor při investicích do kryptoměn: 

Video placeholde

Pět způsobů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

Roční inflace počtu digitálních mincí se tak snižuje z 1,7 procenta na 0,8 procenta. Z celkového zamýšleného množství 21 milionů bitcoinů jich bylo vygenerováno už více než 19 milionů. Klíčovým momentem celé události jménem půlení je tak narůstající vzácnost průkopnické kryptoměny.

Alespoň tedy v očích méně znalých investorů. Halving neznamená, jak si mnozí myslí, že celková nabídka bitcoinů klesne na polovinu. Jen jich na trh půjde méně. Dosud to ale vždy stačilo k opětovnému nastartování zájmu o bitcoin.

Vyjádřeno čísly je ale postupem jednotlivých půlení jejich efekt stále méně výrazný. Rozdíl 450 bitcoinů za den je poměrně malý v porovnání s tím, že nové americké fondy pro své klienty nakupují bitcoinů řádově více. „Halving sám o sobě je zejména marketingovou mediální událostí. Jinak je vše dopředu známé, ale to, co známé s jistotou není, je právě mediální pokrytí celého fenoménu. A protože se o bitcoinu bude psát, tak už to samo o sobě může cenu zvednout a nastartovat růst,“ předpověděl již na podzim 2023 v komentáři pro e15 ekonom Dominik Stroukal. K dalšímu půlení by mělo dojít zase zhruba po čtyřech letech, tedy v roce 2028.

Halving a kurz bitcoinu: predikce 2024 a 2025

Po každém půlení se ovšem kurz bitcoinu zhodnocuje o něco méně explozivně než při těch předešlých. To neznamená, že by bitcoin nemohl podle optimistických prognóz jít po stanovení nových cenových rekordů ještě výrazně výše.

Tím spíše, když očekávání rozmetal už začátkem roku 2024. Přitom pokud se měla historie s pozitivním efektem půlení alespoň částečně opakovat, měla kryptoměna atakovat nové cenové rekordy až koncem letošního roku. Teď je vše jinak.

Podle agentury Bloomberg je stále pravděpodobnější, že bitcoin v dohledné době vyšplhá až nad 100 tisíc dolarů. Vyvozuje to z toho, že kryptospekulanti si v mnohem nižší míře než při předchozím zdolávání cenových maxim v roce 2021 na nákup digitálních měn půjčují. Současný růst tedy stojí na bytelnějších základech.

Dosažení ceny mezi 100 až 150 tisíci dolarů za jeden bitcoinu je během příštích dvou let reálné i podle dřívějších prognóz zástupců českého kryptobyznysu. Po vystoupání nad tuto hladinu ale očekávají opětovný pokles ceny bitcoinu.

Půlení bitcoinu a krocení optimismu: na co si dát pozor

Žádný investor do kryptoměn by obecně neměl brát bitcoin a spol. jako zaručeně výnosnou investici a podobně je tomu i v případě sázky na halving. Přestože se v komunitě držitelů kryptoměn šíří odvážné predikce vysokých zisků, namístě je i předběžná opatrnost a krocení vidiny pohádkových výdělků.

K půlení došlo v minulosti zatím jen třikrát a v investičním světě obecně platí, že minulé výnosy nejsou zárukou těch budoucích. Analýza banky JPMorgan, kterou cituje Bloomberg, nicméně předpovídá, že alespoň z krátkodobého hlediska by pád ceny bitcoinu mohl nastat už během jara. Nebylo by to poprvé, krátce po předchozích dvou půleních klesl bitcoin o deset a více procent. 

Vydělali byste si nákupem bitcoinu na byt? Představu vám dá investiční kalkulačka e15 >>> 

Po opadnutí pozitivních očekávání spjatých s halvingem by údajně mohla kryptoměna letos sestoupit až na 42 tisíc dolarů, predikuje JPMorgan.

Důvodem je také to, že pro řadu kryptotěžařů se stane dolování bitcoinů kvůli snížení odměny za těžbu na polovinu ztrátové, a budou tak nuceni ukončit svůj byznys a rozprodávat své kryptoměnové jmění. Nové bitcoiny totiž vznikají právě ve formě odměny pro těžaře.

Řada investorů dále už počítá s tím, že americká centrální banka skončila se zvyšováním sazeb. Do roka a do dne by v rámci tohoto náhledu mohlo dokonce dojít k jejich snižování. Jak ale upozorňuje jiná analýza JPMorgan citovaná serverem Business Insider, nynější cenový rozmach by mohl vést k tomu, že Fed nakonec se snižováním úroků raději počká, aby nepodpořil růst bubliny na trzích rizikových aktiv.

Mezi ně tradiční investoři bitcoin nadále řadí kvůli prudkým výkyvům jeho kurzu. Jedinou jistotou tedy zůstává, že po jarním půlení bude denně vznikat o něco méně bitcoinů než dosud.

Cena bitcoinu po minulých půleních

Zastánci kryptoměn odvozují svůj optimismus z předchozích halvingů. Po každém z nich dosud vždy následoval prudký růst hodnoty bitcoinu a dosažení nových maxim. Zatím platilo, že s každým novým čtyřletým cyklem přišlo i překonání cenových rekordů. A to dost výrazné i přes to, že těsně po půlení nastal v letech 2016 a 2020 více než desetiprocentní propad kurzu kryptoměny.

Datum halvinguCena bitcoinu v den halvinguCena bitcoinu rok po halvingu
28. listopadu 201212,35 USD1 100 USD
9. července 2016657,63 USD2 570,88 USD
11. května 20208 558,18 USD57 546,62 USD

„Trh dospívá. S tím souvisí i nižší očekávaný multiplikační efekt, čili že skok z medvědího do býčího trhu už nebývá tak výrazný jako kdysi. Ta dlouhodobá růstová křivka bitcoinu a byznysu kolem něj se jakoby zarovnává. Stále ale jde nahoru. Samozřejmě teprve budoucnost ukáže, zda tomu tak bude i nadále,“ řekl již dříve v rozhovoru pro e15 šéf výrobce kryptopeněženek Trezor Matěj Žák.

Halving bitcoinu a vliv na těžaře kryptoměn

Jak nastínila analýza JPMorgan, půlení představuje i specifickou výzvu pro všechny, kteří se snaží vydělávat dolováním této virtuální měny. Snížení počtu bitcoinů, na něž si mohou těžaři přijít, mimo jiné znamená, že mining se už teoreticky nemusí vyplácet tolik jako dříve.

Těžařům virtuální měny by samozřejmě pomohlo, pokud by hodnota nadále setrvale rostla. Ať už se ale bude kurz kryptoměny vyvíjet jakkoliv, z praktického fungování těžby se toho však tolik nemění. Každých deset minut má nárok na odměnu majitel toho počítačového hardwaru, kterému se podařilo jako prvnímu vyřešit primitivní výpočetní úlohu.

Datum halvinguSnížení odměny za nalezený blok
28. listopadu 201250 BTC → 25 BTC
9. července 201625 BTC → 12.5 BTC
11. května 202012.5 BTC → 6.25 BTC
Konec dubna 20246.25 BTC → 3.125 BTC

Aktivita těžařů udržuje bitcoinovou síť v chodu a bezpečnou vůči kyberútokům. Výše odměny se však v květnu 2020 snížila z 12,5 bitcoinu na 6,25. Další snížení na polovinu nastane už brzy.

Pokud by se většímu množství minerů už činnost nevyplatila a skončili by, negativně by to dopadlo i na zabezpečení bitcoinu. Roztočila by se tak spirála nedůvěry vůči nejrozšířenější virtuální měně, což by jen posilovalo případný cenový pokles. To je však černý scénář (byť alespoň jeho částečné naplnění očekává například zmíněná banka JPMorgan), v praxi navíc jen dočasného charakteru.

Algoritmus bitcoinu každých 14 dní přizpůsobuje náročnost těžby tak, aby odpovídala měnící se situaci na trhu. Z praktického hlediska tak může majitel těžebního stroje své zařízení vypnout, počkat na automatické snížení nároků na výkon a poté opět dolovací stroje spustit.

Bitcoin a kryptoměny: Vše, co byste měli vědět

Svět kryptoměn může být pro některé méně zkušené investory komplikovaný. Následující články na e15.cz jsou určeny převážně novým zájemcům o investování do kryptoměn. Najdete v nich konkrétní postupy, rady a informace týkající se i těch nejzákladnějších aspektů investování.