Řecko vydá Rusa podezřelého z podvodu s bitcoiny. Přes kryptoměnu měl prát špinavé peníze

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
Těžba bitcoinu a dalších kryptoměn (ilustrační foto)
Ilustrační foto
Těžba bitcoinu a dalších kryptoměn (ilustrační foto)
5
Fotogalerie

Řecký ministr spravedlnosti rozhodl, že vydá do Francie Rusa Alexandra Vinnika stíhaného za praní špinavých peněz prostřednictvím kybernetické měny bitcoin. O jeho vydání přitom usilovalo také Rusko a Spojené státy. Vinnik byl hlavou zločinecké skupiny, jíž se podle obvinění podařilo zlegalizovat kolem čtyř miliard dolarů (91,9 miliard korun) pocházejících z trestné činnosti, napsala agentura Reuters.

Bývalý provozovatel směnárenské platformy BTC-e byl zatčen na základě amerického zatykače loni v červenci na poloostrově Chalkidiki, kde byl na dovolené. Řecký nejvyšší soud letos v září schválil jeho vydání. Konečné rozhodnutí ohledně cílové země však připadá šéfovi justice.

"Ministr spravedlnosti Konstantinos Tsiaras rozhodl, že 40letý Vinnik bude nakonec vydán do Francie," citoval Reuters svůj justiční zdroj. Rozhodnutí ministra rovněž stanoví, že až soudní řízení ve Francii skončí, má být Vinnik vydán do Spojených států a nakonec do Ruska.

Vinnik kvůli pátečnímu rozhodnutí zahájil další hladovku a ministrův výnos označil za nespravedlivý a za "rozsudek smrti". Již dříve uvedl, že souhlasí s vydáním do Ruska, kde čelí lehčím obviněním ze zpronevěry asi 10 tisíc eur (254 tisíc korun). Rus stále pobývá v nemocnici v Aténách, kde se léčí z důsledků své poslední hladovky z konce loňského roku, která trvala 88 dní.

Vinnik je jedním ze sedmi Rusů, kteří byli letos po celém světě zatčeni na základě amerických zatykačů. Moskva ostře protestuje proti zadržování svých občanů v cizině a jejich vydávání americké justici, což označuje za organizovaný únos.