Regulace kryptoměn: Rada pro finanční stabilitu navrhne globální pravidla

Rada pro finanční stabilitu navrhne globální pravidla pro regulaci kryptoměn

Rada pro finanční stabilitu navrhne globální pravidla pro regulaci kryptoměn Zdroj: Pexels

Rada pro finanční stabilitu navrhne globální pravidla pro regulaci kryptoměn
2
Fotogalerie

Rada pro finanční stabilitu na podzim navrhne globální pravidla pro regulaci kryptoměn. Reaguje tak na prudké výkyvy na trzích s kryptoměnami, které podle ní podtrhly potřebu regulace tohoto odvětví. FSB je mezinárodní organizací monitorující globální finanční systém, sdružuje finanční regulátory a představitele centrálních bank a ministerstev financí skupiny největších ekonomik světa G20.

„Kryptoaktiva a trhy vyžadují účinnou regulaci a dohled odpovídající rizikům, která představují,“ uvedla FSB ve své zprávě. Dodala, že na říjnovém zasedání ministrů financí a guvernérů centrálních bank skupiny G20 představí návrhy ohledně podoby regulace a dohledu.

FSB doposud odvětví kryptoměn pouze sledovala a uváděla, že nepředstavuje systémové riziko. Nedávné výkyvy na trzích s kryptoměnami nicméně podle FSB zdůraznily jejich vrtkavost, strukturální zranitelnost a rostoucí propojení s širším finančním systémem.

NFT - Nezaměnitelný token

Video placeholde
• Videohub

FSB upozornila, že v současnosti se kryptoaktiva využívají především ke spekulacím. Pokud mají kryptoměny sloužit jako platidlo, je podle FSB zapotřebí zajistit jejich silnou regulaci.

Hodnota nejznámější kryptoměny bitcoin se po listopadovém výstupu na rekordní maximum v blízkosti 69 tisíc dolarů (1,7 milionu korun) propadla o zhruba 70 procent a v současnosti se pohybuje nedaleko 20 tisíc dolarů. Mnoho investorů tak utrpělo ztráty, napsala agentura Reuters.