Revolut spouští nákupy dogecoinu, ale cena kryptoměny zůstává za očekáváním

Doge

Doge Zdroj: reddit

Dogecoin
Mem na téma Dogecoin
Mem na téma Dogecoin
Mem na téma Dogecoin
Doge
6
Fotogalerie

Mánie kolem dogecoinu nekončí. Do parodických virtuálních mincí mohou nově investovat i uživatelé fintechové aplikace Revolut. Služba jim kvůli tomu rozeslala upozornění. Zpráva ale s cenou dogecoinu nezahýbala.

Během posledních 24 hodin dogecoin oslabil o více než desetinu, podobně jako zbytek trhu včetně nejrozšířenějšího bitcoinu. Neopakuje se tedy nedávný scénář, kdy zařazení kryptoměny na jednu z největších světových burz Coinbase vedlo ke čtvrtinovému nárůstu ceny digitální mince s logem v podobě psa.

Přístup Coinbase a Revolut ke kryptoměnám se ale v řadě důležitých detailů listí. Kryptospekulanti si například nemohou z Revolutu posílat své digitální mince do externí peněženky. Ve světě kryptoměn přitom platí, že kdo je nemá ve vlastní úschovně představované speciální aplikací či hardwarem připomínajícím USB disk, jako by nad nimi neměl kontrolu.

Velké finanční platformy svými kroky reagují na vlnu mimořádného zájmu o dogecoin. Ten dokazuje i letošní popularita názvu kryptoměny mezi uživateli internetového vyhledávače Google. Vyhledávání „dogecoinu“ dosáhlo v posledních měsících maxima.

Samotný dogecoin ale není novým fenoménem, vznikl už před více než sedmi lety jako doplněk populárního memu označovaného Doge. Ústředním motivem byly fotomontáže se psem japonského plemene Shiba-inu.

Zájem o dogecoin ale výrazným způsobem podnítil šéf Tesly Elon Musk, který na svém Twitteru vystupoval z pozice velkého fanouška kryptoměny. Přiživil ji také sdílením četných vtipných obrázků, kde digitální mince figurovala.

Kde se vzal dogecoin? Podrobnosti najdete ve videu:

Video placeholde
Co je kryptoměna Dogecoin? • Videohub

Musk si také ve svých tweetech opakovaně pohrával s motivem náhlého vystřelení ceny dogecoinu na Měsíc. Z toho se stalo samonaplňující proroctví. Kurz této specifické digitální mince posílil během posledních dvanácti měsíců stokrát. Dogecoin zcela zastínil výnosy ostatních kryptoměn a z řady držitelů udělal milionáře.

Mnohdy to ale byli lidé, kteří zapomněli, že nějaký dogecoin vlastní. Jak již dříve poznamenal na Twitteru Ladislav Krištoufek z Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd UK, na dogecoinu by maximálně vydělat zvládl jen málokdo.

„Kdybyste do nich (podobných menších kryptoměn typu dogecoinu – pozn. red.) v minulosti investovali znatelné peníze – sto dolarů se tedy nepočítá – stejně byste je už nejspíš dávno prodali při zisku dvou set procent. Anebo jste gambleři, ale to už je úplně jiné téma,“ uvedl akademik.