VIDEOGRAFIKA: Investiční bizarnosti udělají z 300 tisíc přes noc milion. Nepříliš trvanlivý

Video placeholde

Rotačky centrálních bank jedoucí naplno a rozmach popularity investičních aplikací typu Robinhood mění fungování finančních trhů. Znásobení vložených prostředků během mimořádně krátké doby dávno není raritou a netýká se jen krajně volatilních kryptoměn. O to více u některých typů investic vyniká schopnost včas prodat. Jejich výběr přináší videografika E15, která se v prohlížeči automaticky spouští pod titulkem článku.

Náhoda, nálada, zábava. Tyto tři faktory stále více ovlivňují obchodování na finančních trzích. Část dlouholetých profesionálních investorů proto varuje, že u řady akcií přestává mít význam sledovat jejich fundamenty.

„Můj otec na ně při investování spoléhá, pro mě však mají jen malý význam. Z devadesáti procent své obchody řídím podle technické analýzy, u níž vše vyčtu z grafů,“ vysvětluje pro agenturu Bloomberg dvacetiletý Kevin Aldrian. Popisuje tím mimo jiné skutečnost, že nynější investiční trendy jsou do značné míry generační záležitostí. Objevují se dokonce nová pojmenování pro skupinu titulů, které si získaly pozornost Aldriana a dalších teenagerů či dvacátníků – meme stocks neboli memové akcie.

Jejich cenu žene vzhůru kolektivní síla uživatelů internetů, podobně jako díky nim na významu nabývají memy coby více či méně vtipné podoby lidové slovesnosti. Typickým příkladem jsou akcie řetězce prodejen videoher GameStop. Jejich cenu chtěly srazit velké hedgeové fondy a mohutně sázely na pokles hodnoty firmy, která měla do finančního zdraví hodně daleko.

Na sociální síti Reddit se však zformoval odpor a kolektivní investice do akcií GameStopu pomohly jejich cenu vyhnat tak, že fondům vznikly obří ztráty. Kdo na výkyvu nezbohatl, mohl se aspoň na chvíli cítit součástí příběhu prodchnutého mytologií boje Davida s Goliášem.

Ten však soudě podle vývoje hodnoty GameStopu rozhodně neskončil. Sílu internetu ale zakusily i jiné akcie, například Hertz či výrobce zdravotnických potřeb Signal Advance. U nich se ale křivka hodnoty firmy vyvíjí mnohem jednoznačnějším směrem než u GameStopu.