Tesla se zbavila části nedávno nakoupených bitcoinů. I díky tomu je teď v zisku

Elon Musk, šéf Tesly

Elon Musk, šéf Tesly Zdroj: Profimedia

Elon Musk na svém Twitteru uvedl, že odprodejem části portfolia Tesla demonstruje likvidnost kryptoměny coby alternativy k držení hotovosti.
Na jaře 2021 Tesla deklarovala možnost zaplatit za vůz v bitcoinech.
Bitcoin i přes pokles patří k nejvýnosnějším investicím poslední doby.
4
Fotogalerie

Americká automobilka Tesla se zbavila zhruba deseti procent z celkového objemu svých bitcoinů, které za 1,5 miliardy dolarů nakoupila letos v únoru. Tato prodaná část v hodnotě 272 milionů dolarů přinesla automobilce zisk v hodnotě 101 milionů dolarů. Vyplynulo to z hospodářských výsledků společnosti za první čtvrtletí. I přes tento prodej drží Tesla stále bitcoiny v hodnotě 1,33 miliardy dolarů.

Čistý zisk Tesly za letošní první čtvrtletí činil 438 milionů dolarů (zhruba 9,3 miliardy korun). Meziročně jde nárůst o 168 milionů dolarů. Tržby pak z šesti miliard dolarů v minulém roce vzrostly na letošních 10,4 miliardy dolarů (v přepočtu zhruba 222,5 miliardy korun).

Zisku společnosti také napomohl prodej emisních povolenek konkurenčním výrobcům, konkrétně si tím Tesla polepšila o 518 milionů dolarů. Na jaře již deklarovala možnost zaplatit za vůz Tesla v bitcoinech. Cena jednoho bitconu aktuálně osciluje kolem 55 tisíc dolarů.

„Bitcoinu konferenční hovor Tesly pomohl k zotavení z propadu předešlých tří dnů, kdy se cena kryptoměny propadla dokonce pod 48 tisíc dolarů,“ komentoval ekonom Lukáš Kovanda. „Investoři pozitivně vnímají záměr Tesly nadále do bitcoinu investovat i to, že automobilka dlouhodobě věří v hodnotu kryptoměny,“ doplnil.  

Investor a zástupce minoritních akcionářů ČEZ Michal Šnobr hodnotil vstup Tesly do bitcoinu takto:

Elon Musk na Twitteru uvedl, že odprodejem části portfolia Tesla demonstruje likvidnost kryptoměny coby alternativy k držení hotovosti: