Trh kryptoměn padnul na letošní minima. Investor: Na rekordní ceny bitcoinu do konce roku zapomeňte

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Kryptoměny prožívají špatný týden, američtí regulátoři zamítli start bitcoinových fondů obchodovaných na burze. Tím nepřímo poslali celkovou hodnotu všech virtuálních mincí pod 225 miliard dolarů (pět bilionů korun), tedy na letošní minima. Přestože mají tamní úřady na stole celkem deset různých žádostí o povolení ETF, část analytiků a investorů neočekává, že by došlo ke schválení některé z nich ještě letos. Z toho dovozují, že spekulanti si na případné další prudké zhodnocení bitcoinu počkají.

Nejrozšířenější kryptoměna bitcoin ztratila za týden přes desetinu své hodnoty, podobně jako druhá v pořadí tržní kapitalizace – ether. Ještě výrazněji ztráty sahající ke 20 procentům zaznamenaly klon bitcoinu s přídomkem „cash“ či litecoin. IOTA klesla dokonce o více než třetinu. Trh se začal propadat po zprávě o zamítnutí ETF bratrů Winklevossových, známých mimo jiné ze soudních pří s Markem Zuckerbergem o autorství Facebooku. 

„Krvácení“ virtuálních měn zesílilo poté, když americká komise pro cenné papíry (SEC) odložila na 30. září posuzování další žádosti o spuštění burzovně obchodovaného fondu podané fintechovou společností SolidX a investiční firmou VanEck.

Tento fond má na rozdíl od devíti dalších, které o razítko zámořských regulátorů usilují, investovat přímo do samotných bitcoinových virtuálních mincí a nikoliv „jen“ do kontraktů navázaných na jejich cenu, takzvaných futures.

„První bitcoinový ETF ale zřejmě nebude schválen dřív než v roce 2019,“ rekapituluje pro server Coindesk prognózy dalších analytiků a informace od svých zdrojů na Wall Street ekonom, investor a současně zastánce kryptoměn Tuur Demeester z poradenské společnosti Adamant Research. V podobném duchu se na Twitteru vyjádřil rovněž i právník Jake Chervinsky.

„Nečekám proto, že by cena bitcoinu letos překonala svůj rekord z prosince 2017,“ dává současný přístup regulátorů do souvislosti s cenou virtuální měny Demeester.

Zelená pro ETF by nicméně podle Demeestera znamenala průlom pro bitcoin a celý sektor virtuálních měn, jelikož by prý výrazně usnadnila investice do digitálních měn ze strany velkých hráčů a institucí. Tento typ investorů by pak měl přispět k dalšímu rozkvětu kryptoměn, respektive nárůstu jejich ceny.

Dosavadní maximum představuje kurz 19 340 dolarů z prosince 2017. Mimo jiné právě kvůli prudkému růstu v závěru loňského roku, kdy se cena bitcoinu zdvojnásobila během měsíce, ale virtuální měny jako takové vyvolávají také kontroverzní reakce.

Známý ekonom Nouriel Roubini je dokonce na svém twitteru opakovaně označuje za podvod.