V kryptu jede run na banky. Soud potvrdil, že peníze vložené na Celsius uživatelům nepatří

Kryptograf týdne vychází pravidelně každý pátek na E15.cz.

Kryptograf týdne vychází pravidelně každý pátek na E15.cz. Zdroj: E15

Ve světě bitcoinu a spol. je patrný silný trend, který by standardnímu finančnictví nejspíš způsobil vážné funkční problémy. Naopak kryptoměnová obdoba runu na banku vyvolává u některých spekulantů naděje, že v konečném důsledku na tom budou virtuální měny o dost lépe. I cenově.

Za rok si možná na kauzu FTX málokdo vzpomene, pád podvodně fungující centralizované burzy ovšem přinesl řadu vedlejších důsledků. Velké množství držitelů kryptoměn se začalo zajímat o to, zda jsou za všech okolností opravdu majiteli svých digitálních mincí.

Pochyby podnítil nejen krach FTX, ale například i pád „kryptobanky“ Celsius lákající na vysoké úročení kryptoměnových vkladů. Tu podle dřívějších informací serveru E15 používaly i tisíce Čechů. Kdo by doufal, že se dočká vyplacení „svých“ peněz utopených ve zkrachovalé platformě, toho tento týden nepotěšil výrok newyorského soudu.

Co čeká svět kryptoměn v roce 2023:
Video placeholde
Krypto 2023: Přijde regulace? • Videohub

Podle něj ztratili uživatelé majetkové právo ke svým „mincím“, pokud se rozhodli v kryptobance Celsius využívat její obdobu spořicího účtu.

Tyto a další podobné kauzy přispěly k tomu, že na kryptoměnových burzách

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!