Za NFT Joea Muczky juniora neznámý kupec zaplatil téměř milion korun

Za české NFT vydal neznámý kupec téměř jeden milion korun.

Za české NFT vydal neznámý kupec téměř jeden milion korun. Zdroj: Joe Muczka

Joe Muczka junior se stal vyhledávaným a uznávaným evropským umělcem, jehož obrazy vlastní lidé po celém světě.
2
Fotogalerie

Nezaměnitelný token alias NFT Joea Muczky juniora s názvem The right direction se na kryptoměnové burze Binance ve čtvrtek prodal za 45,4 tisíce dolarů, bezmála milion korun. Součástí prodeje NFT je i obraz ve fyzické podobě. Jedná se tak o český nezaměnitelný token, prostředek, který obecně slouží k certifikaci původu, originality a vlastnictví zboží vytvořeného na digitálním médiu.

Dílo Joea Muczky juniora si pořídil neznámý kupec. Obraz je namalován akrylovými barvami technikou vrstvení na lněném plátně v muzejní kvalitě. Do digitální podoby na NFT byla převedena jeho fotografie.

„Myslím, že každý člověk by si měl v životě nastavit směr, kterým se chce ubírat. Zanalyzovat, jestli je to pro něj správný směr, a tím se vydat. Na cestě pak musí překonávat překážky a ty se musí pokusit přeletět,“ uvedl autor NFT, Joe Muczka junior. „Na plátně je vyobrazen kolibřík, který je pro mě symbolem aktivity. A právě aktivitu potřebujeme, abychom překážky mohli překonat,“ dodal Muczka.

Českým tvůrcům se prodeje NFT daří. V současnosti na kryptoměnové burze Binance prodává svou kolekci NFT fotograf Martin Stránka. V červnu Julius Reichel prodal na  Binance formou aukce 69 NFT v celkové hodnotě 2400 digitalizovaných dolarů. Ještě úspěšnější byl digitální designér Ondřej Zunka. Cena jeho díla I am Fishead se tamtéž vyšplhala nad 18 tisíc taktéž digitalizovaných dolarů. 

„Prodej obrazu Joea Muczky juniora je důkazem, že o NFT českých umělců je velký zájem,“ uvedla marketingová manažerka Binance pro Česko a Slovensko Maya Bersheva. Zároveň oznámila, že v nejbližších měsících představí další významné české umělce, mezi nimiž bude například Jan Kaláb proslulý barevnými neoplastickými díly nebo známý rakouský malíř českého původu Peter Gric. 

„Věříme, že na naší platformě přivítáme nejen jednotlivé české tvůrce, ale i muzea a galerie, které chtějí vstoupit do světa NFT,“ uvedla Bersheva.

Joe Muczka junior se stal vyhledávaným a uznávaným evropským umělcem, jehož obrazy vlastní lidé po celém světě. Umělec se věnuje především malbě, ale tvoří také sochy, originální módní kolekce, interiérové malby, spolupracuje na firemních projektech a na společenských akcích se věnuje bodypaintingu. Jeho díla se řadí do stylů pop-artu, impresionismu, expresionismu, kubismu a klasicismu. Získal ocenění Zlatá Europea za celoživotní oddanost umění.