3TS a Cisco spouští v Česku třímiliardový fond. Zajímá je internet věcí

Cisco Systems

Cisco Systems

Skupina 3TS Capital Partners společně s IT obrem Cisco Systems a několika dalšími firmami spouští v zemích střední a východní Evropy nové kolo investičního fondu s celkem 103 miliony eur (více než 2,8 miliardy korun). Fond chce ročně investovat až do 5 zajímavých technologických, internetových, IT, komunikačních či mediálních projektů s tím, že investice do českých firem budou řízeny z pobočky 3TS v Praze.

3TS jsou v Česku poměrně hodně aktivní skupinou. Společnost v minulosti podpořila například firmu Systinet Romana Staňka, která dnes spadá pod Hewlett-Packard, a podílela se na financování Mall.cz, což je jeden z největších tuzemských internetových exitů. Na Slovensku 3TS investovalo 2 miliony eur do Piano Media, jež vytváří systém pro zpoplatňování obsahu na webu. Piano aktuálně nasazuje prestižní Newsweek.

3TS zároveň umí do regionu střední a východní Evropy přitáhnout další silné investiční skupiny. Do firem, do kterých skupina vložila peníze, se už připojil také Intel Capital a trio ze Silicon Valley – Accel Partners, Summit Partners a TA Associates. „Pro technologické podnikatele ve střední a východní Evropě je velice dobrá doba a je dnes jedno, v jaké lokalitě sídlíte,“ vzkazuje vedení 3TS.

Zaměřeno na internet věcí

3TS obvykle investuje do jedné firmy od 300 tisíc do 10 milionů eur a s novým kolem fondu už do regionu přivedla investiční kapitál přesahující 300 milionů eur. „Postupně plánujeme přibrat také některé další menší investory, takže současné peníze ještě navýšíme,“ plánuje skupina.

3TS už investovalo do 40 firem a polovina z nich se dočkala akvizice nebo jiného úspěšného exitu. Zainvestovaná společnost LogMeIn pro správu počítačů na dálku se například dostala na newyorskou burzu NASDAQ. Rakouský SolveDirect zase začátkem loňského roku koupilo Cisco.

Právě Cisco je velkým podílníkem aktuálního investičního kola a hodně si slibuje zejména od nastupujícího fenoménu internetu věcí (IoT). Společnost podle svých slov vidí všeobecně veliký potenciál (oblast má podle její studie do 10 let navýšit zisky firem o více než 14 bilionů dolarů) a zdejší region má být zajímavé podhoubí pro investice v tomto směru. Firma nicméně případné vyhlídnuté projekty nekomentuje.

Cisco už v minulosti v Praze koupilo společnost Cognitive Security, na jejímž základě buduje výzkumné a vývojové centrum pro síťovou bezpečnost. Na to konto investuje půl milionu eur do spolupráce s ČVUT. Firma se aktivně zajímá také o mladý holešovický projekt Socifi.