A je načepováno. Začal Oktoberfest

Letošní Oktoberfest je rekordní i cenou piva

Letošní Oktoberfest je rekordní i cenou piva

Lidé se natahují pro svůj první letošní tuplák
Letos se jim ale pivo prodraží
Loni návštěvníci "urazili" přes sedm milionů tupláků
Obsluha si ale tolik neužívá
Tradiční kroj "Dirndl" nesmí na Oktoberfestu chybět
5
Fotogalerie
(FOTOGALERIE) V Mnichově dnes vypukl 178. ročník největších pivních slavností na světě, proslulého Oktoberfestu. Do 3. října na něm organizátoři očekávají přes šest milionů návštěvníků z celého světa, pro které je připraveno 35 pivních stanů a zhruba 200 pouťových atrakcí.

Festival tradične zahájil starosta Mnichova, kterým je nyní Christian Ude. Na naražení prvního sudu potřeboval jen dva údery, aby pak podle tradice mohl zvolat „Ozapft is“, tedy „je načepováno“. První tuplák od něj převzal bavorský zemský premiér Horst Seehofer. Jedná se přitom o skutečně hořký nápoj, Ude totiž nedávno oznámil svou kandidaturu na Seehoferovo křeslo. Na Oktoberfest ale politika nesmí, potvrdili dnes oba.

Podle pořadatelů má být letošní ročník hned v několika ohledech rekordní. Asi nejvíce návštěvníci pocítí, že bude i nejdražší v dosavadních dějinách. Jeden litrový tuplák vyjde na 8,70 až 9,20 eura, což je v přepočtu 214 až 226 korun. Připlatit si budou muset také za jídlo.

A je naraženo, prohlásil mnichovský starosta Christian UdeA je naraženo, prohlásil mnichovský starosta Christian Ude | Oktoberfest.deFestival zahájil mnichovský starosta Christian Ude

Od loňska platí na Oktoberfestu absolutní zákaz kouření uvnitř pivních stanů. Kdo si bude chtít zapálit, musí na vzduch. Uchytilo se také pořádání takzvaného nostalgického Oktoberfestu, kde hosté mohou okusit, jak se Mnichované bavili před dvěma staletími, kdy se tradice říjnových slavností zrodila.

Původně to byla lidová veselice uspořádaná bavorským korunním princem Ludvíkem a jeho manželkou Terezou Sasko-Hildburghausenskou na oslavu jejich svatby. Kvůli teplejšímu počasí se později začátek pivních radovánek posunul už na září, název ale zůstal.