A mimochodem… V pražské zoo se narodilo slůně. Další je na cestě

Úplně první fotografie slůněte, které se v pražské zoo narodilo 27. března 2020.

Úplně první fotografie slůněte, které se v pražské zoo narodilo 27. března 2020. Zdroj: Zoo Praha / Roman Vodička

Sloní slečna se narodila v pátek nad ránem a váží 92 kilogramů.
V Zoo Praha se narodilo mládě slona indického.
3
Fotogalerie

Pražská zoo je kvůli pandemii koronaviru uzavřená, ale milovníci zvířat mohou život v zahradě sledovat na krátkých videích, která natáčejí chovatelé. Díky tomu se jim naskytl pohled i na čerstvě narozenou slonici. Ani toto by v záplavě koronavirových zpráv nemělo ujít pozornosti. 

V pražské zoologické zahradě se v pátek narodilo zdravé slůně. Matkou je slonice indická Tamara. Informoval o tom na Twitteru ředitel zahrady Miroslav Bobek. V Troji navíc brzy očekávají mezi slony další přírůstek.

„Moc děkuji kolegům z Údolí slonů! Vzhledem k celkové situaci a nutnosti pracovat ve dvou oddělených týmech to pro ně bylo ještě mnohem složitější než kdy dříve. S napětím teď budeme očekávat porod druhé březí slonice, Janity,“ napsal ve zprávě Bobek.

Samice slona indického Janita a Tamara přivedly ne svět už v roce 2016 Rudolfa a Maxmiliána, první slůňata počatá a narozená v Praze. Maxmilián a o půl roku mladší Rudolf brzy oslaví čtvrté narozeniny a už dnes váží každý více než tunu.

První slůně narozené v pražské zoo za její téměř devadesátiletou historii byla sloní samička Sita. Na svět přišla v únoru 2013. Její matka Donna se do Prahy dostala v roce 2012. Z Rotterdamu přicestovala už březí.

Pražská zoo je nyní pro veřejnost uzavřena. Lidé mohou život v zoo sledovat alespoň na krátkých videích, která natáčejí chovatelé. Na speciálním kanále lze pozorovat například snídani sobů karelských nebo vidět, co dělá gorilí rodina. 

Sloni v Praze

Sloni jsou v pražské zoo chováni od roku 1933. V současnosti má zahrada kromě nového mláděte sedm sloních obyvatel. Nejstarším členem stáda je samice Gulab, kterou zoo získala v roce 1966 a je druhým nejdéle žijícím zvířetem v trojské zoo. Vedle Janity, Tamary, Maxe, Rudiho a Ankhora žije v zahradě i samice Shanti. Zahrada má od března 2013 nový areál nazvaný Údolí slonů, který vyšel na 500 milionů korun. Je to největší komplex, který kdy některá z českých či slovenských zoo otevřela.