A mimochodem... Na včelstva zaútočil destruktivní roztoč. Čeká je léčba

Uhynulé včely, ilustrační foto

Uhynulé včely, ilustrační foto Zdroj: Tomas Zelezny

Včelstva
2
Fotogalerie

Někteří včelaři při první obhlídce po zimě našli své úly zcela zdecimované. Kompletní úhyny včelstev ohlásili z řady míst České republiky. Za likvidaci může zejména roztoč, který způsobuje takzvanou varroázu, a letošní mírná zima jim přála. Ani tato zptáva z miniseriálu webu E15.cz by vám neměla uniknout, byť by v současné koronavirové krizi snadno mohla. 

Že je to s nemocí po zimě vážné – na základě získaných vzorků – potvrdil  Státní veterinární ústav. Včelaři se zvýšeným výskytem původce varroázy tak musejí do poloviny dubna svá včelstva ošetřit.

Z výsledků pravidelného monitoringu onemocnění včel vyplývá, že počet včelstev napadených roztočem Varroa destructor, který nákazu způsobuje, meziročně vzrostl. Zatímco loni bylo zcela bez roztoče třetina stanovišť, letos je to pouhá pětina.

„Všichni chovatelé by měli sledovat zdravotní stav svých včelstev v průběhu celého roku a nespoléhat jen na výsledek povinného vyšetření po zimě,“ uvedl ústřední ředitel veterinání správy Zbyněk Semerád.

Monitoring, znalost úrovně napadení jednotlivých včelstev roztočem a způsob ošetření jsou velmi důležité a veterinární správa k tomuto účelu vypracovala speciální metodiku.