Achilles a želva: srovnání rychlostí vozů Formule 1 a GT

Závodní okruh Spa

Závodní okruh Spa Zdroj: Wikimedia Commons

(VIDEO) Belgický závodní okruh Spa-Francorchamps je slavný a fanoušky formulového sportu velmi oblíbený. Jezdí se tu Velké ceny Belgie vozů formule 1 a vytrvalostní závod 24 hodin Spa. Okruh proslul především díky rafinované a velice nebezpečné pasáži – zatáčce Eau Rouge. Zajímavé záběry této exponované části trati vám jasně ukáží, jak velký je rozdíl v maximálních rychlostech závodních cestovních vozů a vozů Formule 1.

Atraktivitu okruhu ve Spa určují především zatáčky Eau Rouge a Blanchimont. Obě dvě se totiž musí pojit velmi prudce, aby se povedl výjezd na následující dlouhé rovinky, který jezdcům napomáhá k výslednému času kola a předjíždění. Řada jezdců v těchto místech sváděla pamětihodné bitvy o vítězství, například Ayrton Senna, Michael Schumacher, Damon Hill, Mika Häkkinen nebo Kimi Räikkönen.

Závodní okruh SpaZávodní okruh Spa | Wikimedia CommonsOkruh Spa-Francorchamps. Domácí úkol: najděte pasáž Eau Rouge

Zatímco vozy GT najíždějí pasáž Eau Rouge rychlostí kolem 180 kilometrů za hodinu, jezdci Formule 1 se s ní musejí vypořádat v rychlosti i přes 300 km/h. Ve formulové části videa si také všimněte zřetelněji „vygumované“ stopy na asfaltu.