AFI EUROPE chystá výstavbu administrativního centra v Karlíně | E15.cz

AFI EUROPE chystá výstavbu administrativního centra v Karlíně

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Společnost AFI EUROPE Czech Republic připravuje výstavbu nového administrativního centra na pozemku mezi ulicemi Pernerova a Korybutova v pražském Karlíně. Nový projekt s pěti nadzemními podlažími a jedním ustupujícím podlažím bude o šest metrů nižší oproti původním plánům. Kapacita hrubých podlažních ploch bude o 2000 metrů čtverečních menší a počet parkovacích míst bude o 84 nižší. Oproti vydanému stavebnímu povolení se naopak zvětšují plochy zeleně v parteru. Nový projekt je navržen v souladu s platným územním plánem a legislativou, sdělila společnost AFI EUROPE.

AFI EUROPE věří v tuto lokalitu a že projekt AFI Karlín Business Centre bude stejně úspěšný u nájemců a ohleduplný k svému okolí jako předchozí realizace, která vyšla z návrhu CMC Architects – konverze parního mlýna na administrativní projekt Classic 7 v blízkých Holešovicích, který získal ocenění Stavba roku 2009. Místo, na kterém má AFI Karlín Business Centre vyrůst, je v současné době zanedbané a nepřináší údajně žádný užitek pro Karlín a jeho obyvatele.

Významným parametrem nového architektonického řešení od CMC Architects má být jeho vstřícnost k životnímu prostředí. Projekt je konstruován tak, aby splňoval certifikát tzv. zelených budov podle ekologického standardu BREEAM. Díky přepracování projektu vznikne v okolí budov nový prostor pro odpočinek nejenom pro návštěvníky a zaměstnance budovy AFI Karlín Business Centre, ale i pro obyvatele a návštěvníky Karlína. Ti budou moci využít i nový park, který vznikne před zrekonstruovanou barokní kapličkou. Stávající stromová výsadba při ulici Pernerova bude doplněna a rozšířena.

Navržená stavba AFI Karlín Business Centre nijak nepřesahuje okolní zástavbu a respektuje historickou lokalitu Karlína. „Nové urbanisticko - architektonické ztvárnění vychází z několika významných momentů – pozemek se nachází na samém okraji lokality, na ose Pernerovy ulice, kde tvoří její zakončení v pohledu od západu. Navržený objekt svým tvarem navazuje na motiv diagonálních ulic, vytváří dialog se sousední Sakařovou školou a respektuje dominantu kopce Vítkova – zaoblená forma budovy byla navržena jako symbolický předěl mezi přírodní scenérií Vítkova a soustředěnou zástavbou pod ním. Pětipodlažní budova v podobě dvou křídel spojených otevřeným proskleným atriem vytváří dojem členitosti a transparentnosti objektu. Okolí tvoří veřejně přístupné prostranství s plochami zeleně, součástí urbanisticko – architektonického konceptu jsou v neposlední řadě i parkové úpravy v okolí barokní kapličky, která je stávající dominantou západní části pozemku,“ říkají autoři návrhu z CMC Architects.

Další pozitivní změnou oproti projektu platného stavebního povolení je přesunutí výjezdu z garáží z ulice Korybutovy do vhodnější polohy vjezdu a výjezdu přímo z ulice Pernerovy tak, aby auta přijíždějící z centra mohla rovnou vjíždět do podzemí a nemusela se dostávat do blízkosti základní školy na Lyčkově náměstí. Opatření pro omezení hluku učinil investor již v roce 2008 investicí do protihlukové stěny podél železniční trati.

Přínosem pro všechny obyvatele Karlína mají být také služby, které vzniknou v přízemí objektu. Počítá se s obchody, službami a restaurací. Díky novému projektu bude vybudováno kvalitnější osvětlení hlavní ulice a ulic přilehlých, čímž se momentálně tmavé nehostinné místo Karlína stane přívětivějším, bezpečnějším a atraktivnějším pro jeho obyvatele ve dne i v noci.

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video