Aktivita na realitním trhu za tři čtvrtletí mírně klesla

Aktivita na tuzemském realitním trhu za letošní tři čtvrtletí mírně klesla. Největší pokles vykázaly transakce s byty, a to i s rozestavěnými, naopak obchody s pozemky a počet zapsaných zástavních práv vzrostl. Celkově ale realitní trh v Česku klesá nepřetržitě už pět let. Vyplývá to z nových údajů Českého úřadu zeměměřického a katastrálního (ČÚZK).

„Meziroční srovnání prvních tří čtvrtin roku, bohužel, nepotvrdilo nárůst aktivity na realitním trhu, které ukázalo první čtvrtletí. Žádný obrat na trhu se nekoná a ani poslední kvartál to nijak dramaticky nezmění. Očekávám, že celý letošní rok bude ve znamení stagnace,“ říká Petr Novotný z realitního týmu advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners.

Transakce s byty klesly od ledna do konce září o 18 procent, přibližně stejný pokles se týkal i rozestavěných bytů. „Development je stále v útlumu. Propad výstavby nových projektů trvá a developeři nestaví, ale postupně prodávají již dříve dokončené projekty. Na trhu se navíc objevují byty z druhé ruky,“ poznamenává Novotný. V případě pozemků ale aktivita na trhu vzrostla o deset procent. Novotný to vysvětluje tím, že stavitelé odkládají výstavbu a raději prodávají pozemky, které dříve nakoupili.

ČÚZK má k dispozici čtvrtletní katastrální statistiky od roku 2008. Tehdy zažila aktivita na tuzemském nemovitostním trhu vrchol. Hned následujících devět měsíců roku 2009 naopak znamenalo nejhlubší propad trhu, a to o 11 procent. Od té doby trh klesal o jednotky procent.

Vývoj tuzemského realitního trhu na základě katastrálních statistik:

Rok (údaje za tři čtvrtletí)/ Počet předmětů řízení

2012/ 488.610

2011/ 491.399

2010/ 506.257

2009/ 517.140

2008/ 579.177

Zdroj: ČÚZK