Alcatel se možná připravuje na prodej. Propustí 10 tisíc lidí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro

Výrobce telekomunikační techniky Alcatel-Lucent chystá rozsáhlé propouštění. V rámci restrukturalizace firma zruší dest tisíc pracovních míst. Výsledkem změn má být menší společnost zaměřená na pouze na několik oblastí podnikání. Zatím není jasné, zda bude propouštět i česká pobočka.

O místa přijdou hlavně zaměstnanci pracující se staršími technologiemi, jako jsou bezdrátové sítě druhé a třetí generace, tvrdí zdroje deníku The Wall Street Journal. Zdroje listu tvrdí, že o práci přijde 15 tisíc lidí, pět tisíc ale firma najme na jiné pozice.

Celkově se rušení míst dotkne 15 procent zaměstnanců Alcatelu po celém světě. „V obou Amerikách zrušíme 2100 pracovních míst, 3800 v jihovýchodní Asii, 4100 v Evropě, na Blízkém východě a v Africe,“ uvedla pro E15.cz mluvčí Alcatelu pro východní Evropu Catalina Ochesila.

V Rámci plánu úspor, který v červnu představil nový šéf Michel Combes, chce francouzsko-americká firma snížit náklady o miliardu eur, prodat majetek ve stejné hodnotě a zaměřit se na rostoucí oblasti trhu jako jsou internetové routery. Ozdravení firmy by mělo být dokončené v roce 2015.

Od příchodu Combese v dubnu firma pokračuje ve vykazování ztrát, restrukturalizačnímu plánu ale investoři zjevně věří. Akcie totiž za stejnou dobu posílily o 175 procent a v pondělí uzavřely na 2,89 eur.

Akcie Alcatel-Lucent v posledních pěti letech (v dolarech)Akcie Alcatel-Lucent v posledních pěti letechAkcie Alcatel-Lucent v posledních pěti letech | YahooZdroj: Yahoo

Propouštění může mít ještě další význam. Podle spekulací se totiž o některá aktiva Alcatelu či dokonce o celou firmu zajímá lídr na poli telekomunikačních sítí, finská Nokia. Škrtaní by tak mohlo být přípravou na budoucí prodej.

Poté, co Nokia na začátku příštího roku prodá svou mobilní divizi Microsoftu, bude se její podnikání orientovat téměř výhradně na telekomunikace. Nokia díky transakci získá 5,4 miliardy eur, Alcatel-Lucent si trh cení na 5,9 miliardy eur.

Zda se propouštění v Alcatelu dotkne i české pobočky, není jasné. „V tuto chvíli nemáme informace týkající se konkrétních zemí,“ uvedla Ochesila. Firma v tuzemsku spolupracuje s O2, T-Mobilem i Vodafonem.